Információk, érdekességek

Fokozódó fényérzékenység, gyorsabb leégés

2019. július 29.

1-24 óra múlva a bőr kipirul, megduzzad, fájdalmassá válik. Később hólyagok is keletkezhetnek, és a bőr lehámlik. Súlyos esetben hidegrázás, láz, gyengeség jelentkezhet, nagyon súlyos esetben vérnyomásesés, ájulás is kialakulhat. Egyes gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok, vízhajtók, gombaellenes szerek), gyógynövények (pl. az orbáncfű) fokozzák a fényérzékenységet, s ezzel hajlamosítanak a leégésre.

 

Fotó: 123rf.comLegfontosabb a megelőzés. A túlzott UV hatás elkerülése érdekében a napozás során a leégés megelőzésére ilyenkor is fényvédő krémet kell használni. Érzékenyebb bőrűeknek magasabb faktorszámú fényvédő krém ajánlott. Figyeljünk arra is, hogy vízparton magasabb faktorszámú fényvédő krémet válasszunk, mert a víztükör visszaveri a sugarakat.

Fürdőzés esetén a fényvédő krém legyen vízálló. A krém alkalmazása után időt (kb. 30 perc) kell hagyni, hogy a hatóanyag beszívódjon a bőrbe.

Ha mégis bekövetkezett a leégés, az első teendő a bőr hűtése. Ez történhet hideg vizes borogatással, esetleg hideg körömvirág- vagy kamillatartalmú teával, vagy hűsítő emulziókkal. Nagyon fontos a viszketés enyhítése a vakarás megelőzésére (a felülfertőzés veszélye miatt).

Enyhe leégés néhány nap alatt magától is meggyógyulhat, máskor azonban a teljes gyógyulás hetekig is eltarthat. Nagy felületű napégés, erős hólyagképződés esetén orvosi kezelés szükséges.

A napégés, a nap okozta károsodás bizonyos időt igényel. Egyeseknél azonban igen hamar, már néhány perc után szokatlan tünetek (bőrpír, hámlás, viszketés, csalánkiütés, hólyagok) jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy a tüneteket fényérzékenységet fokozó betegségek, gyógyszerek vagy kozmetikumok (parfümök, arcvizek, szappanok, főleg a bergamott-tartalmúak, a mentolos vagy citromillatúak) okozzák.

Ha nincs kiváltó ok, akkor napallergiáról, fénykiütésről beszélünk. Ilyenkor rövid idő alatt, elsősorban a ruhával nem vagy csak vékonyan fedett területeken lép fel változatos formájú, viszkető kiütés. A panaszok néhány nap alatt elmúlnak, a kiütések azonban csak néhány hét után tűnnek el.

A fényvédő krémek nem mindig javítják, sőt néha fokozhatják is a tüneteket, mivel a napkrémek, naptejek bizonyos alkotórészei, az ún. emulgensek az UV sugárzás hatására allergizálóvá válhatnak. Ilyen esetekben sajnos kerülni kell a napfényt. Fényt át nem eresztő, könnyű ruhát kell hordani. Esetleg megkísérelhető a lassú, óvatos deszenzibilizálás, vagyis a bőr kímélő szoktatása a naphoz. Az emulgéntartalmú szereket kerülni kell, és esténként igen fontos a bőr alapos tisztítása és a napvédő szerek eltávolítása.

Az ultraibolya sugarak az ózonnal és egyéb környezetszennyezéssel együtt fokozzák a bőrt és az egész szervezetet károsító úgynevezett oxidatív szabad gyökök képződését. Ezért a tartós, túlzott napsugárzás hosszú távon súlyosabb bőrproblémákkal, akár bőrrákkal is fenyegethet.

Tartós, rendszeres napozás esetén igen fontos a fényvédő krémek használata, sőt a szabadgyök-fogó antioxidánsok (pl. A-, C- és E-vitamin, szelén) szedése is megfontolandó.

Fotó: pixabay.comMit együnk a nagy melegben?
A kánikulában csökken az étvágy, viszont jelentősen megnő a folyadékigény. A verejtékezéssel a folyadékvesztés mellett nagy mennyiségű vitamin és ásványi anyag is kiürül a szervezetünkből. Ezeket feltétlenül pótolnunk kell. Egy felnőtt ember napi folyadékigénye kb. 1,5-2 liter naponta. Kánikulában ez megemelkedhet 2,5-3 literre.

Együnk sok gyümölcs- és zöldségfélét. Nyersen, párolva, főzve, salátának és leveseknek elkészítve. Ezek az alapanyagok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint folyadéktartalmuk is jelentős. Jó szomjoltó a citromos vagy bármilyen gyümölcs-, illetve gyógynövénytea, a limonádé, az ásványvíz.

Fogyasszunk több joghurtot, kefirt, aludttejet, mert a savanykás ízek is jól oltják szomjúságunkat. Kerüljük a túl zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket. Csecsemők és kisgyermekek esetében fokozottan oda kell figyelni, mivel hajlamosabbak a kiszáradásra.

A szoptatott csecsemőknél az anyatej fedezi a napi folyadékszükségletet, de kánikula esetén érdemes ezt kipótolni. Leghelyesebb, ha forralt és a csecsemő testhőmérsékletére lehűtött vizet kap. Ebbe csavarhatunk pár csepp citromot, esetleg világosan elkészített csecsemőteát is adhatunk.

Fehéren, feketén?
“Mikor a nagy háromárbocos tengerjáró hajó féléves út után kikötött egy egzotikus szigeten, kirajzott a sok bronzbarnára sült, izmos matrózlegény, hogy megismerkedjenek a bennszülött szépségekkel. A leányok azonban ügyet sem vetettek a cserzett bőrű fiatalemberekre, hanem hangos örömkiáltások közepette szinte rávetették magukat a leghátul kullogó, hófehér bőrű, kövér hajószakácsra. Számukra ő volt a különleges, s így kívánatos” – szól a régi, tanmesének is beillő hajóstörténet.

Ahogyan a testideál, úgy a “divatos” bőrárnyalat is időről időre változik, így hát legjobban tesszük, ha függetlenítjük magunkat ezektől a divathullámoktól. A cél az, hogy összhangba hozzuk bőrünk érzékenységi fokát és természetünket. Semmiképpen ne próbáljunk barnulási versenybe bocsátkozni a társaság többi tagjával, ha úgy érezzük, elég volt a napsütésből, ne szégyelljünk árnyékot keresni.

forrás: Bébik.hu