Információk, érdekességek

Fogyjunk gombával!

2019. június 30.

Nem ettünk bolondgombát... tényleg hatásos. Ráadásul bármilyen hosszan végezhető fogyókúra, szenvedés és éhezés nélkül.  

Köztudott dolog, hogy a gomba nehezen emészthető étel, tehát fogyókúrás célokra is alkalmazható. Naponta legalább egyszer együnk gombát és a lelkiismeretfurdalásnak lőttek.

Egy kikötés van csak a gombaétellel szemben: liszt és zsír nélkül készüljün, illetve ne együnk hozzá köretet, mert az már hízlalna. Ajánlott a gomba előtt egy kis gyümölcsöt is fogyasztani.
És hogy ilyen megkötések mellett mit is ehetünk?

Gombaleves
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
1/2 vöröshagyma
kis vaj
1/2 liter alaplé
1 tojás
1/2 dl joghurt
petrezselyem

Fél kg szeletelt gombát egy fél reszelt hagymával együtt megpirítunk egy hangyányi vajon. Felengedjük fél liternyi leveskockából készült húslevessel és lefedve fél óráig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk. Újra felforraljuk, majd a tüzet elzárjuk alatta. Fél dl joghurtot felverünk egy tojással, majd ezzel habarjuk be a levest. Megszórjuk egy csokornyi vágott petrezselyemmel.

Gomba fóliában
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
1/2 kg szója
1 dl joghurt
petrezselyem
tabasco-szósz

Egy alufóliát rétegesen megpakolunk szeletelt gombával, szójával és Tabasco-val ízesített joghurttal és vágott petrezselyemmel. Összezárjuk és a forró sütőben a saját levében 25 percig pároljuk.

Gombafejek juhtúróval töltve 
Hozzávalók: 
1/2 kg közepes nagyságú gombafej 
30 dkg juhtúró 
40 g trappista sajt 
5 cl citromlé 
kis vaj 
só 
őrölt fehér bors 

A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. 
Sós, citromos vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kellően megolvad. 

Gombafelfújt
Hozzávalók: 
1/2 kg gomba 
3 db tojás 
1 evőkanál liszt 
szerecsendió 
snidling 

3 tojást sóval, szerecsendióval és jó sok frissen vágott snidlinggel felverünk. Fél kiló gombát kevés vízben megpárolunk, összeturmixoljuk és a tojásmasszához adjuk. Belekeverünk 1 ek. lisztet és egy tűzálló tálba töltve forró sütőben világosbarnára sütjük. Fejessalátával tálaljuk.

forrás: Harmonet