Információk, érdekességek

Foglalkoznunk kell a férfimeddőséggel is!

2018. július 29.

Talán ön sem gondolta volna, de a férfiak körében ugyanolyan arányú a meddőséggel kapcsolatos problémák előfordulása, mint a nők esetében.

A bevett gyakorlat szerint ha nem jön a baba, akkor a nőnek kell orvoshoz mennie. Ugye ismerősen hangzik? Ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés. Pedig a gyermekáldás elmaradásánál a férfiak egészsége és szokásai is erősen  latba esnek, vagyis ezekkel is mindenképpen foglalkozni kell .

Mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti – tájékoztat Ratkó Tünde szülésznő. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban egy igen nagy tévhit makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez a vélekedés azonban nem felel meg a valóságnak:  felmérések szerint a meddőség oka 40%-ban a nőknél, 40%-ban a férfiaknál keresendő, és 20%-ban egyéb tényezőkre vezethető vissza. Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A férfimeddőség lehetséges okai

Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erősen befolyásoló tényezők lehetnek az esetleges betegségek, a fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.Mi több, sokszor érdemes azonnal elkezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával.

A férfiak esetében az ellenőrzés rendszerint fájdalommentes, inkább csak kellemetlen lehet. Indokolt lehet az úgynevezett spermiogramm készítése, valamint a prosztata és a nemi szervek szakorvos általi vizsgálata is. A spermamintából a szakemberek olyan információkhoz jutnak, mint a hímivarsejtek mozgékonysága, felépítése, fizikai jellemzői, melyek mindegyike fontos a megtermékenyítés szempontjából.

Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is igaz, hogy sok betegség komoly hatást gyakorol a sperma minőségére, így pedig a termékenységre is – hangsúlyozza a szülésznő. Az erősebbik nem esetében is fennáll az IR lehetősége, valamint azok a betegségek is veszélyt jelentenek, melyek a prosztatát érintik. És itt sajnos nem is áll meg a sor, hiszen az endokrinológia, az urológia, az andrológia, a belgyógyászat, valamint a genetika is olyan területek, ahol a férfimeddőség gyökereit keresni lehet!

Amennyiben szervi, genetikai ok nem áll a férfimeddőség hátterében,  az életmódváltás is megoldás lehet a probléma kezelésére

Szerencsére, akárcsak a hölgyek esetében, a férfiak is tehetnek a meddőség ellen.A megfelelő táplálkozás és a mozgás általánosságban is alapfeltétele az egészségnek, így a normál termékenység megőrzésének is. A dohányzás, a zsíros ételek mértéktelen fogyasztása, a sok stressz mind olyan külső tényezők, melyek rontják a sperma minőségét. Néhányukat közvetlenül képesek vagyunk kiiktatni, míg mások hatásait a megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlással lehet semlegesíteni. A várandós vitaminok mellett a férfiak számára kifejlesztett változatok is jótékony hatásúak lehetnek a gyermekáldás elősegítésében. A készítmény kiválasztásánál fontos, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet – ez ügyben is hasznos orvos, illetve  gyógyszerész tanácsát kikérni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a megfelelő készítményt választjuk ki! A megfelelő férfivitamin nem csak a normál spermaképződést segíti, hanem annak   visszaszerzésében is szerepet játszik, ezen felül pedig általában is támogatják a szervezet optimális teljesítőképességét.

forrás: Bébik.hu