Információk, érdekességek

Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?

2018. január 05.

Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?  

Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.

Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsük, ne mellette.

Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.

Nem szerezhetünk nagyobb örömet kisgyermekünknek, mint hogy hagyjuk, hogy segítsenek abban, amit épp végzünk.
Ez számukra tapsztalatszerzést, tanulást jelent, ami ebben az életkorban örömforrás, hiszen a gyermek önbizalma erősödik azzal, hogy "már ezt is tudom!".
Nyugodtan segítsen főzni, felmosni, bepakolni a mosógépbe, teregetni.

Eleinte persze ez több munkát jelent, hiszen meg kell őt tanítani arra, mit hogyan csináljon. Hosszú távon viszont meghálálja a befektetett időt, türelmet.

Ha olyan az élethelyzetünk, hogy autóban ülünk, az remek lehetőséget ad beszélgetésre, éneklésre, szójátékokra, figyelemfejlesztő játékokra.

Játszótéren énekelhetünk míg hintázik. Séta közben verselhetünk. Például imádják a gyerekek ősszel Nemes-Nagy Ágnes Gesztenyefalevél című versét, télen pedig a Hóesésben címűt. De ilyenkor lehet legjobbakat beszélgetni arról, mi történt vele nap közben. Ha hazaérünk, akkor már elterelhetik a játékai.

Ha nem várunk fontos telefont, ne szakítsuk meg miatta a meghitt együttléteket. Mindenkit vissza tudunk hívni kicsit később. 

Szülőként az a legfontosabb feladatunk, hogy gyermekünknek a lehető legtöbbet adjuk, amire képesek vagyunk!

forrás: Harmonet