Információk, érdekességek

Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

2017. március 10.

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

  • Aggódom, mert a kétéves lányomnak antibiotikumot írt fel az orvos. Igaz, hogy csúnyán köhög már egy ideje és láza is van. Biztos, hogy kell az antibiotikum? Annyi rosszat hallottam róla…

Ne aggodalmaskodjon feleslegesen! Az orvos megvizsgálta a gyermeket, látta az állapotát, mérlegelt, és biztosan helyen döntött, amikor felírta az antibiotikumot. Napjainkban kicsit visszafogottabbak az orvosok az antibiotikumok felírását illetően, mint évekkel ezelőtt; általában csak akkor rendelnek antibiotikumokat, ha arra valóban szükség van. Vannak olyan betegségek, amelyek hatásos kezelésére csak a megfelelően megválasztott antibiotikumok alkalmasak.

  • Meddig kell szednie a gyógyszert a gyereknek?

Hatóanyagtól és készítménytől függően ez eltérő lehet. Az önnek felírt „kanalast”, ami egy penicillin-származékot tartalmaz, például hét napon keresztül napi kétszer kell bevenni a gyógyulás érdekében.

  • Lehet, hogy rossz ötlet, de mi lenne, ha kicsit kevesebbet adnék csak belőle a lányomnak? Kapná hét napon keresztül, csak mindig kicsit kevesebbet…

Ne tegye! Ezzel csak árthat a gyereknek! Erre szokták azt mondani, hogy a „pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ha kisebb dózisban adja a gyógyszert azzal éppúgy bajt okozhat, mintha túladagolja! Ugyanis, ha a szükségesnél kevesebb antibiotikum jut be a gyermek szervezetébe, akkor lehetséges, hogy az nem lesz elegendő a kórokozó baktériumok elpusztításához. Ellenben, ahhoz már elég lehet a kisebb mennyiség is, hogy a baktériumok különböző módszereket fejlesszenek ki, amikkel visszaverhetik az antibiotikum támadását, azaz ellenállóvá, rezisztenssé válhatnak a szerrel szemben. Ha aluladagolja az antibiotikumot, vagy az előírtnál hamarabb abbahagyja annak a szedését, akkor ez akár a készítmény hatástalanná válásához is vezethet.

  • Ezek szerint akkor is hét napon keresztül adjam a lányomnak a gyógyszert, ha már mondjuk a negyedik napon jól érzi magát?

Igen, abban az esetben is be kell szednie az előírt mennyiséget.

  • Milyen mellékhatásai lehetnek ennek a gyógyszernek?

Az antibiotikumoknál a leggyakrabban előforduló mellékhatások a hasi panaszok. Puffadás, hasfeszülés, hasmenés alakulhat ki. Ez viszonylag hamar felléphet, akár már a gyógyszerszedés második napján is kialakulhat. Nem kell megijedni, emiatt nem kell a gyógyszer szedését abbahagyni.

Ajánlom, hogy az antibiotikum mellé probiotikumot is adjon a kislányának. Az segít abban, hogy ha ki is alakul az antibiotikum-szedés miatti hasmenés, akkor az ne legyen annyira hosszú ideig tartó vagy olyan súlyos. A probiotikumok segítenek abban, hogy az antibiotikum által megzavart bélflóra egyensúlya hamarabb visszaálljon az egészséges állapotba.

  • Mikortól adhatom a probiotikumot a gyereknek és mennyi ideig adjam neki?

Akár már ma elkezdheti szedni, akkor, amikor az antibiotikum szedését megkezdi. Arra azonban nem árt ügyelnie, hogy körülbelül két-három óra teljen el a két szer bevétele között. Javaslom, hogy az antibiotikum szedésének a befejezése után még legalább 1-2 héten át szedje a probiotikumot a lánya. A probiotikumok szervezetbeni hatása több szempontból is kedvező, így hosszabb távon is nyugodtan szedheti a gyermek.

Dr. Budai Maranna PhD

forrás: Bébik.hu