Információk, érdekességek

Ezer oka van, hogy lefogyjon!

2017. november 05.

Csinosnak lenni jó! Jóleső érzés a tükörbe pillantva egy pluszkilóktól mentes alakot látni. Mégis, sokan feladják a harcot, nem küzdenek a túlsúly ellen, beletörődnek a kövérségbe. Miközben ismert, hogy az elhízás nem csak a kinézetnek árt, számos betegség rizikófaktora is.

Hosszan sorolhatók azok a kórképek, amelyek elsősorban a túlsúlyos, elhízott férfiaknál és nőknél jellemzők. Napjainkban már a különféle betegségek, panaszok és az elhízás közötti biokémiai kapcsolat is ismert. Tudjuk, hogy milyen anyagok, hormonok felelnek azért, amiért a megfelelő testsúly túllépése egészségügyi kockázatokkal jár. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A normálisnál nagyobb súllyal összefüggő betegségek között elsőként a 2-es típusú cukorbetegség és a különféle szív- és érrendszeri kórképek említhetők. Emellett azonban a különféle daganatok gyakorisága is jelentősen megnő az elhízás következtében, és az alvás nyugalmát megzavaró horkolással és a potenciálisan súlyos következményekkel járó alvási apnoéval is gyakrabban kell számolni.

Cukorbaj

Azoknál, akik súlyfelesleggel küzdenek, a sejtek általában úgy reagálnak a túlsúlyra, hogy érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben; aminek következtében hamarabb vagy később, de kialakul a diabétesz. Statisztikák alapján a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 80 %-a túlsúlyos, azaz a testtömegindexük (BMI) nagyobb, mint 25.

Ügyelni kellene az ideális testsúly megtartására! Ha valakinél túl sokat mutat a mérleg, de egy okos elhatározást követően sikerül lefaragnia a testtömegének 5 vagy akár 7%-át, és heti 150 percet mozgással tölt, már megelőzheti, de legalább késleltetheti a cukorbetegség kialakulását. Kialakult diabétesz esetén sincs minden veszve! A fogyás és a testmozgás segít a vércukorszint karban tartásában, késleltetheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, és lehetővé teheti, hogy a szedett gyógyszerek dózisa csökkenjen.

Szívünk bánja

Az elhízottak rettegett kórképei a szív- és érrendszeri panaszokkal függnek össze. Logikusnak tűnik, hogy a szívtől nagyobb munkát igényel egy túlsúlyos szervezet vérrel való ellátása. Mindez meg is bosszulja magát: a pluszkilók ugyanis rossz laborparaméterekkel, magas vérzsírszinttel, emelkedett koleszterinértékekkel, illetve a magas vérnyomás, a stroke és a szívinfarktus gyakoribb fellépésével hozhatók összefüggésbe.


Változtatni sosem késő! A testsúly 5-10%-kal való lefaragása már csökkenti a kockázatát annak, hogy szívbetegségek lépjenek fel. Egy 80 kilogrammot nyomó férfinál vagy nőnél ez 4-8 kilogrammnyi fogyásnak felel meg, ami nem megvalósíthatatlan feladat!

Gyulladásos folyamatok aktivizálódása

Napjainkra ismertté vált, hogy az elhízással párhuzamosan felszaporodó számban megjelenő zsírsejtek nemcsak a derékbőség növeléséért felelősek, de a különféle, általuk előállított kémiai jelátvivő anyagok (ún. citokinek) révén képesek gyulladásos folyamatok kiváltására és azok kedvezőtlen irányba való befolyásolására is.

Ezzel magyarázható, hogy az ízületi kopások és gyulladások jóval többször fordulnak elő túlsúlyosaknál, mint normál BMI-vel rendelkezőknél. Nem csupán arról van szó, hogy nagyobb terhet kell cipelnie a csípőnek vagy a térdnek, ami miatt az fáj, hanem a zsírszövet által termelt gyulladáskeltő molekulák – emellett még pluszban – kedvezőtlenül hatnak az ízületek állapotára.

A daganatos sejtek növekedése is fokozódhat a zsírsejtek által termelt hormonok és egyéb molekulák miatt. Emiatt a túlsúlyosak és az elhízottak gyakrabban szembesülnek a menopauza utáni mellrák, a méhtestrák, a vesedaganat, a vastagbél- vagy végbéldaganat, illetve az epehólyagrák diagnózisával.

A kismamáknak is vigyázniuk kell

Kövérnek lenni semmilyen életkorban és semmilyen élethelyzetben nem előnyös. Vonatkozik ez a kismamákra is. Optimális esetben a teherbe esés időpontjában a leendő édesanya sem nem túl sovány, sem nem túlsúlyos. Ellenkező esetben a terhesség alatti cukorbetegség, a terhességi toxémia és a császármetszéses szülés esélye is megnő.


Ezer és egy oka van, hogy lefogyjon és jobban érezze magát! Tegyen érte!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin