Információk, érdekességek

Európában nő az antibiotikum rezisztencia

2018. április 17.

Az ECDC az EU tagországok legfrissebb adataira támaszkodva állította össze tájékoztatóját az antibiotikum-rezisztencia és az antibiotikum-fogyasztás témakörében az 5. Európai Antibiotikum Nap alkalmából.

Az antibiotikum rezisztencia jelentős európai és globális közegészségügyi probléma, amelyet nagy részben az antibiotikumokkal való visszaélés, a helytelen alkalmazás okoz. Az ECDC adatai alapján az EU tagállamok egyharmadában az elmúlt négy évben szignifikánsan növekedett a több antibiotikummal szemben kombináltan rezisztens kórokozók száma, közöttük a Klebsiella pneumoniae és az E. coli. Számos tagállamban az összes esetszámot tekintve 25% körüli, ám egyes tagállamban 60%-ot is eléri a kombináltan rezisztens Klebsiella pneumoniae által okozott véráramfertőzések aránya.

Figyelmeztető tény, a multirezisztens baktériumokkal fertőződött betegek számára korlátozottak a kezelési lehetőségek, mert mindössze néhány, a közelmúltban törzskönyvezett antibiotikum áll rendelkezésre.

Az antibiotikum rezisztencia fenyegető veszély az európai polgárok egészségére

Növekvő egészségügyi költségeket, a betegek számára extra megnövekedett kórházi bennfekvési időt jelent és számos esetben halált okoz. Marc Sprenger, az ECDC igazgatója, az ECDC és az Európai Bizottság által szervezett sajtótájékoztatón elmondta: „Az ECDC adatai azt mutatják, hogy az elmúlt néhány évben Európa szerte jelen van az antibiotikum rezisztencia, megnövekedett a multirezisztens Gram-negatív baktériumok – mint a Klebsiella pneumoniae és az Escherichia coli (E. coli) – száma. Ez azt jelenti, hogy akik a fertőződnek e baktériumokkal, azok gyógyítására csak néhány, a közelmúltban kifejlesztett antibiotikum áll rendelkezésre, mint például az ún. karbapenemek."

A karbapenemek – amelyek ma a legújabb fejlesztésű antibiotikum csoportok többségét alkotják – használata az ECDC adatok alapján szignifikánsan emelkedett 2007-2010. között az EU tagállamokban. A Gram-negatív multirezisztens kórokozók által okozott véráramfertőzések és pneumóniák számának növekedése összefüggésben van a karbapenemek felhasználásának megnövekedésével, hiszen gyakran használják az említett fertőzések kezelésére. A karbapenem rezisztens Klebsiella pneumoniae által okozott fertőzések aránya magas és növekvő tendenciát mutat az EU egyes tagállamaiban.   

Marc Sprenger, az ECDC igazgatója közölte: „Van a fentiekkel szemben jó hír is: az elmúlt években, a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) jelenléte csökkenést illetve stabilizálódást mutat a legtöbb uniós országban. Ám éberségünk nem csökkenhet, mivel még mindig 25% felett van az MRSA aránya a jelentést tevő országok egynegyedében, első sorban a Dél-és Kelet-Európában.  Az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelem sokoldalú megközelítést igényelő komplex probléma és ezt rögzítette az elmúlt évben az Európai Bizottság Cselekvési Tervében. Mindannyiunknak folytatni kell az ott megfogalmazott feladatok megoldását. Nagyon fontos, hogy erőinket világméretű összefogásban egyesítsük a fenyegetettséggel szemben. Ebben az évben a WHO Europe is támogatja a kezdeményezésünket, számos programot is szerveztek az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Bárhol vagyunk ezen a bolygón, és bármi is a foglalkozásunk, mindannyiunknak szerepe van ebben a küzdelemben. Az ECDC elkötelezettsége továbbra is töretlen az Európai Antibiotikum Nap célkitűzései mellett.”

forrás: Patika Magazin