Információk, érdekességek

Epére - retek!

2018. április 07.

A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.

A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.

Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt
és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.

A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.

A meghámozott és felaprított fekete retekből kipréselt levet a csípős íz eltávolítása céljából néhány órán keresztül hűtőben tárolják. A préslé javasolt napi adagja 100-150 ml, amit több részletben elosztva ajánlott elfogyasztani. A 4-5 napig tartó reteklékúra a minél tökéletesebb hatás elérése érdekében 2-3 napos szünetek beiktatásával többször megismételhető.

Azoknál a betegeknél, akiknél a retekpréslé fogyasztása gyomor-és más egyéb panaszokat idéz elő, a kezelést be kell szüntetni és annak folytatására más növényt vagy feketeretek-kivonatot tartalmazó készítményt kell választani.

A feketereteklé terápiás alkalmazásának főbb területei: krónikus székrekedés, az epeutak krónikus gyulladása, valamint az epehólyag-gyulladás szubakut stádiuma. Epekőbetegség esetén mind a retekpréslé, mind pedig a retekkivonatot tartalmazó készítmények alkalmazása csak orvosi javaslatra ajánlott.

dr. Babulka Péter

forrás: Patika Magazin