Információk, érdekességek

Előzzük meg az őszi megfázásokat!

2018. október 19.

Nemcsak az időjáráshoz illő öltözködéssel tehetünk immunrendszerünkért, hanem a megfelelő táplálkozással is. Ehhez azonban nem kell ízetlen dolgokat fogyasztanunk, hiszen az egészséges ételek is lehetnek igazán ínycsiklandóak!  

Visszavonhatatlanul itt van az ősz, s bár még előfordul, hogy napközben meleg van, és nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már  hűvösebbre fordul az idő, és már záporokra, komolyabb lehűlésekre is számíthatunk. Nem halogathatjuk tovább az immunrendszerünk erősítését, még akkor sem, ha nyáron voltunk annyira előrelátóak, és sok-sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk. A belülről történő védekezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a táplálékokkal kellően meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket, felkészülve ezáltal a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.

Az a jó hírünk, hogy az immunrendszer erősítése többnyire egy kellemes dolog. Nagyon sok jótékony hatású, kifejezetten finom dolgot fogyaszthatunk azért, hogy erősebbek, egészségesebbek, strapabíróbbak legyünk. Elsőként persze mindenkinek a citrom, narancs, grapefruit jut eszébe - ez utóbbi magjából készült kivonat cseppek formájában fogyasztva különösen jó hatású. Aztán ott van a fokhagyma, különösen harcedzettek fogyaszthatják nagy dózisban. Ki hinné, hogy a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is immunerősítő hatással bír? Aztán ott vannak a csodagyümölcsök, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.

Egy másik nagyon kézenfekvő megoldás szervezetünk belső védelmének fokozására  egy bögre finom tej, ezzel is sokat tehetünk egészségünkért.

Persze nem mindegy, hogy milyen az a tej. Sokan vannak, akik a tejet inkább valamilyen ízesített formában szeretik inni, nekik további immunbomba ötletünk van. Mézzel és gyömbérrel megbolondítva egy bögre langyos, vagy meleg tejet egészen csodálatos, testet-lelket melengető itókát kaphatunk. A méz maga közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, gazdag ásványi anyagokban, B- és C-vitamint, aminosavakat, fehérjéket és fontos enzimeket tartalmaz. Ez utóbbiak miatt antibiotikus hatása is van.

A másik csodaszer, amelyről talán méltatlanul keveset tudunk, a gyömbér. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, görcsoldó, és gyulladáscsökkentő, segít leküzdeni a megfázással járó gyulladásos állapotokat, és a megelőzésben is nagy segítségünkre van. Az alábbi ital tehát nemcsak finom,  hanem rendkívül jó szolgálatot is tesz egészségünk megőrzésében, fitten tart, hogy messziről elkerüljenek bennünket az őszi megfázások.

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej:

  • 1 l Tolle tej
  • 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 2 evőkanál méz – ízlés szerint lehet több is
  • kevés vaníliakivonat

A tejet felforraljuk a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben hozzákeverjük a mézet, ízlés szerint. Szűrjük át, hogy egy igazán krémes, finom italt kapjunk és máris fogyaszthatjuk. Aki szereti inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, az a szűrést kihagyhatja, úgy is nagyon finom.

forrás: Harmonet