Információk, érdekességek

Életmódváltással a mozgásszervi panaszok megelőzéséért

2020. július 17.

Fotó: gettyimages.com

A mozgásszervi panaszokat az esetek többségében a helytelen életmód váltja ki. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, ülőmunka, a nem megfelelő mozgásminták, a rossz testtartás gerincferdülést, nyaki és deréktáji fájdalmat, porckorongsérvet, a csigolyák elmeszesedését, ízületi fájdalmat (könyök, térd), bütyköt és kalapácsujjat okozhat.

Ha hosszútávú változást szeretnél, vagy meg szeretnéd előzni egy már kialakult probléma súlyosbodását, akkor a legfontosabb az eddigi életmód megváltoztatása. Ha 8 órát ülsz naponta a számítógép előtt, akkor szerezz be ékpárnát, vagy olyan széket, amiben egyenes háttal tudsz ülni (ez azt jelenti, hogy a gerinc természetes görbületei létrejönnek)! Hordj kényelmes cipőt, mozogj rendszeresen, táplálkozz egészségesen és fordíts időt a pihenésre, próbáld kiiktatni a stresszforrásokat az életedből! Sokan a passzív terápiát helyezik előtérbe (csontkovács, masszőr, súlyfürdő, stb.), de mindez az aktív terápia nélkül csak átmeneti javulást hoz. A porckorongsérvet nem lehet masszázzsal vagy elektroterápiával véglegesen megszüntetni.

Köztudott, hogy az izomzat a mozgás hatására erősödik, lazul el vagy épp nyúlik meg. Az izomegyensúly megbomlása pedig általában évek során alakul ki, ha helytelenül terheljük a testünket. A szakemberek azt mondják, ahány év kellett a kialakuláshoz, annyi hónap kell az izomegyensúly visszaállításához. A mozgás (az aktív terápia) kulcsfontosságú a test egészségének helyreállításához, mert a megrövidült izmokat nyújtani, a gyenge izmokat pedig erősíteni és szintén nyújtani kell.

 

A gerincjóga, gerinctorna az egészséges rendszer karbantartására szolgál. Ha már kialakult valamilyen mozgásszervi probléma, akkor ahhoz célzott egyéni terápia szükséges, egy olyan személyre szabott gyakorlatsor, amit gyógytornász, vagy mozgásterapeuta állít össze és ami segít visszaállítani az egyensúlyt. A gyógytorna, a mozgásterápia és a rehabilitációs edzés egyszerűen mindenkinek ajánlott, hiszen jelenlegi életmódunk mellett érdemes megtanulni helyesen járni, ülni, állni és futni, hogy ki tudjuk védeni a káros hatásokat.

SMR eszközök az aktív terápiában

Az SMR a self-myofascial release rövidítése: a fascia az izompólya, ami behálózza és összeköti egész testünket, a legkisebb egységektől a legnagyobbakig. A különböző hengerek, masszázsgolyók és egyéb eszközök arra szolgálnak, hogy önmagunkat megmasszírozzuk. Segítségükkel növelhető az ízületek mozgástartománya és csökkennek a krónikus gerinc-, ízületi és izompanaszok, fájdalmak. Javítja a testtudatot, koordinációt, a sportolói teljesítményt, sőt még a narancsbőr ellen is nagyon hatásos  Hidratálja a fasciarendszert, ami annyit jelent, hogy megfiatalítja magát a testet is, fellazítja a letapadásokat. Az SMR eszközök hatása hasonlít egy masszázshoz: a feszes izom a nyomás hatására reflexesen ellazul. A hengerezés közben a nyomás és a felengedés váltakozása jelentősen serkenti a vér- és nyirokkeringést, azaz a szövetek anyagcseréjét.

Forrás és workshop: redlotus.hu

Szeretnél többet tudni az SMR eszközökről? Szeretnél több tippet kapni hogyan őrizheted meg gerinced egészségét?

Feövenyessy Krisztina: Gerinctitkok – Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

 

forrás: Patika Magazin