Információk, érdekességek

Egyszerű gyógytea az emésztési problémák ellen

2017. június 15.

Az egyik legegyszerűbb gyógynövényünk, amely minden háztartásban, minden konyhában megtalálható. Jellegzetes íze sokak kedvencévé teheti. A legjobb emésztésjavító. Hogyan használd?  

 

Ez a csinos, 1,5-2 méter magas évelő növény könnyen felismerhető nyélen ülő szálas leveleiről, melyet sárga virágokból álló fürtös ernyővirágzat vesz körül. Ovális apró gyümölcsei bordázottak, zöldesszürkék és igen jó illatúak. A természetben a mérgező bürökkel is összetéveszthető az édeskömény. Ezért ne szedjük a természetben, hanem inkább vásároljunk, vagy magunk termesszük. 

A babatea alapja

Az édesköményt minden anyuka jól ismeri, hiszen a babateákba a jó széklet ürítés és a szorulás elkerülése érdekében ez a gyógynövény az egyik legfontosabb alapanyaga a babateáknak. Ezt a hatását a fáraóktól a mai napig használják, ismerik. Az ókori görögök Marathonnak hívták ezt a növényt. Hippokratész írta fel először csecsemőkori bélgörcsökre, majd 400 év múlva újból ajánlják, de mint étvágycsökkentőt. A szoptatós anyáknak is javallották a tejhozam fokozására. 
 

Fűszer és gyógyír

Nem csak gyógyírként, hanem fűszerként is használják, főleg a halételek fűszerezésére javasolják, de bármilyen húsra érdemes köményt tenni, mivel annak emészthetőségét javítja. Sós sütemények különleges ízét is a kömény adja meg. A magvakat tejben forralva egy olyan gyógyitalt készítettek, melyet a szoptatós anyáknak adtak, ezzel növelve tejük mennyiségét. 

Minden nép ismeri

Amerikában, Latin Amerikában és Jamajikában is elterjedt és ismert a kömény hatása. Hasmenésre emésztési problémáéra és a szelekre ajánlják gyógyírként minden népnél. A mai herbalisták szemlemosó folyadékot is készítenek kömény főzetből, tovább elemezve Plinius megfigyelését, mely szerint a kígyó a vedlés után kömény növényéhez dörzsölődik, így a szeme kitisztul, újra éles lesz. 

A kömény hatása

Erős görcsoldó, ami javítja ez emésztőrendszert, úgy hogy ellazítja azt és a sima izmokat nyugalmi állapotba hozza. Kihajtja a bélgázokat, és néhány olyan baktériumot is elpusztít, ami a hasmenésért felelős. A csecsemőkori kólikára is hatásos. Mivel az alhas izmaihoz a méh izmai is tartoznak, enyhítheti - főleg más növényekkel kiegészítve - a menstruációs görcsöket is. Nagy mennyiségben fogyasztva főzete elősegíti a menstruáció megindulását is. A klimax idején is érdemes fogyasztani. Kiegészítő terápia lehet férfiaknak, akik prosztata problémákkal küzdenek. 

Zamatos kúrák

Az édeskömény teája, főzete, tinktúrája nagyon finom ízű. Forralhatjuk vízben, tejben. A legízletesebb gyógytea elkészítésének receptje a következő: 1-2 teáskanál összetört magot tegyünk a csésze aljára. Forrázzuk le, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Egy nap azonban három csészénél többet ne igyunk. Gyenge forrázata még csecsemőknek is adható. 

HarmoNet tipp: Édeskömény, megvéd a boszorkányoktól >>

Érzékeny hölgyek, figyelem!

Egy tanulmány megállapítja, hogy a növénynek közepes ösztrogén tartalma van - mely a fogamzás gátló tabletták egyik fő alkotó eleme is - mely számos hatással van a szervezetre a fent leírtakon kívül. Azoknak, akiknek az orvos nem javasolja a fogamzásgátló tabletták szedését, ne használjanak gyógyszer mennyiségnyit az édesköményből. A véralvadási zavarokban és a mellrákban szenvedőknek is kifejezetten ellenjavallt a kömény nagyobb mennyiségű fogyasztása. 

Hatás a májra

Ellentmondásos hatása van a májra. Egy német tanulmány szerint súlyosbítja a májsérüléseket, és felgyorsította a kísérletben résztvevő állatok májának regenerálódását, melyeknél a máj egy részét eltávolították. Tehát akik sok alkoholt fogyasztottak, vagy fogyasztanak, vagy akik a hepatitisz bármely formájában szenvednek, azoknak óvatosnak kell lenniük. Illóolaja bőrkiütést okozhat az érzékenyeknek. 

Gyógyszernyi mennyiséget csak orvossal - természetgyógyásszal - egyeztetve vegyünk be. Kisebb mennyiségben fogyasztható házilag is.

forrás: Harmonet