Információk, érdekességek

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

2018. október 09.

Iskolaidőben vagyunk. Ez ugyebár elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik a fejtörést, hogy vajon mi is kerüljön az uzsonnáscsomagba? No és az is kérdés, egyáltalán milyen legyen ez a csomag…? Írásunk tanácsait megfogadva sok fejtöréstől megkímélhetik magukat az anyukák, hogy csemetéik egészséges, jóízű, ugyanakkor praktikusan összekészíthető ennivalót vihessenek magukkal az iskolába.

Uzsonna, akár reggeli helyet is

Jó ötlet, ha beszerzünk erre a célra egy csinos uzsonnásdobozt, amelybe mindent beletehetünk, akár elkülönítve, kis rekeszekben is. Ha ez valamelyik kedvenc vagy menő figurával van díszítve, gyermekünk örömmel fogja elővenni majd.

Nem lehet elég gyakran kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a nap reggelivel induljon, és az, ha lehetséges, legyen tartalmas, adja meg a gyermeknek is a szükséges energiát. Mégis sokan vannak, akik ezt nem, vagy csak nehezen tartják be, a reggeli rohanás idején a közös családi reggeli csak utópia, a kapkodva bekapott pár falat pedig azt eredményezi, hogy a gyerek már kora délelőtt megéhezik. Ilyen esetekben kihagyni az uzsonnacsomagolást a legrosszabb, amit elkövethetünk…

Szendvics

Az örök klasszikus. De mindenképpen érdemes túllépni a száraz szalámis változatokon. Fontos, hogy puha, nem morzsálódó kenyérből készítjük, és természetesen még jobb, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut vásárolunk. Praktikus inkább több kisebb szendvicset készíteni, így, ha nem annyira éhes vagy csak kevesebb ideje van, akkor is be tudja fejezni a falatozást. A háromszögre vágott szendvicseket általában minden gyerek szívesen eszi, ezeket variálhatjuk tetszés szerint.

Amire még figyelni érdemes, az az, hogy az energiát adó szénhidrát mellett mindig kerüljön az uzsonnába elegendő fehérje és megfelelő mennyiségű vitamindús zöldség is. Az optimális szendvics például egy magos péksüti tonhalkrémmel és uborkával. Vagy vékonyra szeletelt csirkemellcsíkokkal, retekkel. Készíthetünk zabpelyhes fasírtgolyókat is, persze hagyma nélkül, vagy éppen bedobozolhatunk sárgarépacsíkokat, könnyű nasinak. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsről sem, egy alma, körte, egy fürt szőlő, banán vagy mandarin plusz energiát adhat a gyereknek. Gyümölcstárolás céljára érdemes beszerezni jól záródó, füles műanyagdobozokat, melyek bár drágábbak, azonban biztos, hogy a szőlőszemek nem gurulnak szanaszét az iskolatáskában…

A délutáni nassoláshoz pedig szintén érdemes egészséges rágcsálnivalót bekészíteni, kölesgolyót, kukoricasnacket, vagy ropit, mely már  gluténmentes változatban is kapható.

Mesés kulacs, kétdecis italok szívószállal – és a gyermek biztosan nem lesz szomjas

Sok gyereket arra is nehéz rávenni, hogy indulás előtt legalább egy bögre kakaót igyon, azonban a gyümölcsleves kulacsok tartalma hogy, hogy nem,  délutánra mindig kiürül. Itt is érdemes arra figyelni, hogy a műanyag kulacs mintája kedves, barátságos legyen, olyan, amit a gyermek szívesen használ a mindennapok során. A tömény gyümölcslé azonban nem oltja olyan jól a szomjat, és ráadásul sok cukrot is tartalmaz, épp ezért jó, ha vízzel higítva töltjük a kulacsba az üdítőt.

Ha nem laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny a csemeténk, kis dobozos joghurtitalt is készíthetünk az uzsonna mellé, mely a szomjat is oltja, miközben kifejezetten egészséges is. Azok a gyermekek, akik nem ihatnak tejet, gyakran szívesen fogyasztanak mandulatejet vagy zabitalt, mely utóbbi azért is tökéletes választás lehet, mivel 200 ml-es, praktikus, szívószállal ellátott kivitelben, kakaós és vaníliás változatban is kapható. A dobozos rizsital is jó választás lehet, ha gyermekünk kevésbé szereti az édesebb italokat, ez is igen egészséges, és a zabitalhoz hasonlóan nagy mennyiségű fehérjét, vitaminokat, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz.

forrás: Bébik.hu