Információk, érdekességek

Egészséges táplálkozással a rák ellen

2018. szeptember 13.

A táplálkozás szövetségesünk lehet a rák elleni harcban. De mit tehetünk a bővebb ismeretszerzés és az elvek gyakorlatban történő alkalmazása érdekében?

Ha a rák megjelenését elősegítő olyan tényezők ismertek, mint pl. a genetika, az életkor, a káros környezeti hatások stb., vannak magatartásformák is, amelyeken ellenlépésként változtathatunk. Ezek közé tartoznak táplálkozási szokásaink, étkezési és folyadékfogyasztási magatartásunk. A feladat trendünk módosítása úgy, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, miközben  rákellenes tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk –  ez az egyik legjobb módszer a rákbetegség elleni harcban.

„Csodatáplálékok” azonban nincsenek  – figyelmeztetnek a szakemberek.Nem lehet azt ígérni senkinek, hogy ha adott élelmiszer(ek)et fogyaszt vagy egy konkrét diétát követ minden nap, 100%-ig biztosan megvédi magát a ráktól. Az viszont elfogadható, hogy bizonyos táplálkozási szokások és élelmiszerek hozzájárulhatnak egyes tumorok kialakulási kockázatának csökkentéséhez, a gyógyszeres kezelés hatékonyságához és a visszaesés veszélyének mérsékléséhez.

A táplálkozás és a rák közötti kapcsolat meghatározható

A táplálkozás és a rák közötti összefüggést több évtizede ismerjük, de egy nemrégiben készült amerikai tanulmány egy újabb bizonyítékkal élve újra megerősítette ezt. A 120 000 felnőttön végzett kutatás kimutatta, hogy a zsírban és cukorban bővelkedő „nyugati étrend” a vastagbélrák kockázatát  férfiaknál 44%-kal, nőknél  22%-kal növeli. Az írás egyúttal rávilágított a helyes táplálkozási magatartás jelentőségére.

Zöldségben-gyümölcsben gazdag, kiegyensúlyozott és változatos étrend

Amit tudunk

Zöldség- és gyümölcsfélékkel gazdagítani mindennapi étrendünket védő hatású a rákos megbetegedésekkel szemben. Egy közelmúltbeli angol tanulmány is kimutatta, hogy napi 550-600 g gyümölcs és zöldség fogyasztása kapcsolatba hozható a rákbetegségek kockázatának 14%-os csökkentésével.

A gyakorlatban

Ideális esetben fogyasszunk naponta 5 adag (400 g) gyümölcsöt és zöldséget: pl. 3 adag gyümölcsöt és 2 adag zöldséget, vagy 4 adag zöldséget és 1 adag gyümölcsöt, kezdve a reggelivel, folytatva az ebéddel, uzsonnával és vacsorával. Sajnos kevesen tartják be ezt az ajánlást.

Jó tanács

Válasszunk inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket: ezek gazdagabbak vitaminokban, antioxidánsokban és más tápanyagokban, amelyek védő hatást fejthetnek ki a rákkal szemben. Igazán nyáron profitálhatunk belőlük! Célszerű azonban mindenkor biotermékeket vásárolni: kevesebb növényvédő szert tartalmaznak, melyek kapcsolatba hozhatók egyes rákfajták, pl. a prosztata- és a vérrák kialakulásával. Részesítsük előnyben a zöld és a fehér színű zöldségeket, mint a kínai káposzta, póréhagyma, édeskömény, valamint a rostdúsakat, mint pl. a zöldbab, borsó, spenót, fehérrépa…

Kevesebb zsíros és cukros étel

Amit tudunk

Egy nemzetközi tanulmány újfent megerősített, hogy a túlsúly vagy elhízottság jelentősen fokozhatja több daganatos betegségtípus  -  mint pl. a mell-, méhnyak- prosztata-, máj- vagy vastagbélrákét - kialakulásának kockázatát. Egy amerikai tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy 55% és 24% az aránya a diagnosztizált ráknak a nőknél, illetőleg a férfiaknál, ami túlsúlyossággal, elhízottsággal hozható kapcsolatba. Nem is szólva arról, hogy a ráksejtek „imádják” a cukrot…

A gyakorlatban

Torták, cukrászsütemények, zsírban sült ételek, cukros üdítők és még sorolhatnánk. Csak nagyon ritkán engedjünk a cukros vagy zsíros ételek kísértésének, és főleg ne rendszeresen fogyasszuk ezeket. Amellett nagymértékben korlátozzuk vagy mellőzzük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (ilyenek pl. a készételek, zacskós levesek, fagyasztott pizzák, tészták stb.).

Jó tanács

Készítsük lehetőleg mi magunk étrendünk alapvető ételeit! Továbbá vásárláskor figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéit, hogy tájékozódjunk a zsír- és cukortartalom felől. Mindennemű cukros italt kerüljünk, és lehetőleg ne fogyasszunk túl sok tejterméket (nem többet, mint napi három adagat, és abból is alacsony zsírtartalmút), és mellőzzük a krémes, cukros, tejes desszerteket is…

Étrend-kiegészítők módjával

Amit tudunk

Tanulmányok sora számos helyen rámutatott, hogy az étrend-kiegészítők szedése – legyen szó multivitaminokról, szelénről vagy nagy dózisú C-vitaminról – valójában nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, dohányosoknál a béta-karotin-tartalmú étrend-kiegészítő és az E-vitamin szedése kapcsolatba hozható e kockázat fokozódásával.

Egy közelmúltban írt amerikai tanulmány szerint a nagy dózisban szedett B6- (20 mg fölött naponta) és B12-vitamin (több mint 55 µg naponta) háromszorosára, illetve négyszeresére növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál.

Mindezek mellett azt is tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya elősegíti a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulását.

A gyakorlatban

50 év fölött főleg tanácsos pótolni a D-vitamint (különösen télen), de azért ne szedjünk véletlenszerűen ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket orvosi véleményezés nélkül.

Jó tanács

Ne kompenzáljuk a helytelen táplálkozást étrend-kiegészítőkkel! Többet ér, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk – előnyben részesítve a rákellenes táplálékokat.

Szövetségeseink lehetnek a rákellenes harcban...

  • Kávé

Egy brit kutatás szerint a napi 1 csésze kávéfogyasztás 2 csészével való növelése – mindegy, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávéról van szó – akár 35%-kal csökkentheti a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Hogyan működik?

Az ajánlott, napi 3 csésze kávét lehetőleg cukor és édesítőszer nélkül fogyasszuk. A koffeintartalom pedig azért nem fontos, mert a kávé rákellenes hatása nem a koffeinnek tudható be, hanem a benne lévő flavonoidoknak, melyek az ízét adják.

  • Gránátalma

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megerősítette, hogy a gránátalmalé megakadályozhatja az emlőrákot okozó sejtek burjánzását.

Hogyan működik?

Ajánlott minden reggel egy pohár gránátalmalevet meginni. Részesítsük előnyben a dobozos termékkel szemben az egész, héjas gyümölcsből frissen facsartat. Így a gyümölcs erős antioxidáns tartalma jobban érvényesül. Lehetőleg biogyümölcsből, hozzáadott cukor nélkül készítsük az italt.

  • Fokhagyma

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma (legfeljebb) 85%-ig elpusztíthatja a mellrákot okozó sejteket, és max. 84%-ig csökkentheti a kialakulásért felelős sejtek proliferációs képességét.

Hogyan működik?

Nyersen felhasználva vagy főzve is profitálhatunk belőle. Így számos ételhez hozzáadhatjuk, de ajánlott szelénben gazdag táplálékokkal társítani (pl. hallal vagy szárnyashússal), mert a rákellenes összetevők együttesen javítják a hatékonyságot.

  • Kurkuma

Számos klinikai kutatás eredménye rávilágított, hogy ez a fűszer – mely az indiai fűszerkeverékek egyik legfontosabb összetevője – kétségkívül rákellenes hatással rendelkezik.

Hogyan működik?

Egy indiai tanulmány szerint a kurkuma fekete borssal keverve – 20 mg bors/2 g arányban – még jelentékenyebb módon növeli ezt a jótékony hatást. Arra ügyelni kell, hogy a kurkumát nem szabad fogyasztani gyomorégés esetén és sebészeti beavatkozás előtt.

  • Zöld tea

A zöld tea erős antioxidáns hatású vegyületeket (polifenolokat) tartalmaz, melyek többek közt rákellenes hatásúak is. Azt viszont tudni kell róla, hogy a főzetet nem szabad 60 fok fölé hevíteni, nehogy elpusztítsuk ezen hatóanyagokat. Így a zöld teát lehetőleg frissen készítve fogyasszuk, és kerüljük termoszban való tárolását. Legalább 1 csészényivel kalkuláljunk naponta – de a fentebb említett előnyök miatt ne hagyjuk el eddigi kávénkat sem. Válasszunk, ha lehet, japán zöld teát, mert az még gazdagabb rákellenes hatóanyagokban.

forrás: Patika Magazin