Információk, érdekességek

EESZT: a magánrendelők is csatlakoznak

2020. június 22.

2020. június 1-jétől vált kötelezően alkalmazandóvá az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről szóló Kormányrendelet, mely szerint minden orvosi vagy fogorvosi engedéllyel rendelkező magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, más néven EESZT rendszeréhez. A rendszerhez 2017. november 1-jén a háziorvosi szolgálatok, járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, és az összes gyógyszertár már csatlakozott. 

A magánrendelőknek is kötelező a betegekkel kapcsolatos adatokat az EESZT-rendszerébe rögzíteni június 1-től. Ezzel megtörtént az ország teljes lefedettsége, és az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nőtt. A rendszer célja a lakosság minél gyorsabb, hatékonyabb ellátása.

A személyes adatok rögzítése mellett a leletek, receptek és különféle egészségügyi vizsgálatokkal, kezelésekkel kapcsolatos információk rögzítését kell elvégeznünk – mondta Dr. Szabó László, a Fixfogsor Fogászati Rendelők igazgatója, akit a csatlakozással kapcsolatban kérdeztünk. Ezek az adatok a páciens egész életútját végigkísérik, megőrzésre és megosztásra kerülnek az orvosi intézmények között, akik a pácienssel kapcsolatba kerülnek.

Az egészségügyi szolgáltatók kötelesek az ellátási események adatait és a kapcsolódó ellátási dokumentumokat berögzíteni a rendszerbe. Ez azonnali információcserét tesz lehetővé a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között.

Sokféle adatot tárol a rendszer. A kórtörténeti részében a páciensekről készült ellátási adatok, dokumentációk (pl. röntgenfelvételeket), vizsgálati eredmények (pl. laboreredmények, ambuláns lapok, zárójelentések) kerülnek rögzítésre.

De a páciens profiljában olyan adatok is vannak, amik többnyire állandóak. Ilyenek például: a vércsoport, van-e allergia, magas vérnyomás, gyógyszerérzékenység, krónikus betegség stb.

Az adatokat meghatározott egészségügyi célokból kezelhetik a rendelők:

  • az egészség megőrzésének, javításának, fenntartása érdekében,
  • gyógykezelés elősegítése érdekében,
  • a páciens egészségi állapotának nyomon követése érdekében,
  • közegészségügyi, járványügyi intézkedések foganatosítása érdekében.

Szigorú szabályok vonatkoznak az adatkezelésre. Az EESZT adatbázis két külön felülettel rendelkezi, egyik az egészségügyi dolgozók, másik a lakossági számára teszi lehetővé az EESZT-rendszer használatát és adatok lekérdezését.

Az adatokhoz kizárólag orvosi, illetve – a receptek esetében – gyógyszerészi végzettségű egészségügyi dolgozók férhetnek hozzá. Kizárólag olyan adatokhoz férhetnek hozzá kezelőorvosok, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára. 

A rendszer elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat. Ilyen például a pszichiátriai és nemi betegségeihez kötődő dokumentumok. Ezek kizárólag az adott pácienst kezelő orvos számára hozzáférhető.

Önrendelkezéssel a páciens korlátozhatja az adatok hozzáférhetőségét.

Lehetőség van önrendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a beteg adatait csak a háziorvosa és a kezelőorvosa láthatja. Az Ügyfélkapu felületen bármikor szabályozhatja a páciens, hogy ki férhessen hozzá az adataihoz. A kormányablakban is lekérdezhető, hogy ki és mikor kért hozzáférést az adatokhoz. Beállíthatja, hogy értesítést kapjon az új adatok rendszerbe történő rögzítéséről és korlátozásokat határozhat meg adatai lekérdezhetőségére vonatkozóan. A hozzáférések, lekérdezések minden esetben visszaellenőrizhetők, rendszer minden eseményt naplóz, azaz, hogy mikor, ki kezelte az adatokat. Az adatok szolgáltatók általi kezelését a Kormányrendelet nagyon szigorúan szabályozza. Az ezzel való esetleges visszaéléseket akár több éves szabadságvesztéssel büntetik.

A rendszer használata akár életeket is menthet.

Sok esetben ezeknek az információknak a gyors lekérdezhetősége akár életmentő is lehet pl. egy baleset vagy egy sürgősségi kezelés esetén – emelte ki Dr. Szabó László, a Fixfogsor rendelők igazgatója. A kezelőorvosnak lehetősége van megtekinteni a máshol készült röntgenfelvételeket, és egyszerűbbé válik az orvosok közötti konzultáció is adott esetben. A komolyabb fogászati beavatkozások során is szükség lehet például a kezelőorvos és a fogorvos között konzultációra, melyet az adatok elérhetősége megkönnyíthet. Az adatokhoz a páciensek és a kezelőorvos is hozzáfér, és gyorsan megkaphatja a számára lényeges információt. Minél több betegadat áll kezelőorvosunk rendelkezésére, annál pontosabb diagnózist állíthat fel.

A gyorsabb információk átadása és tárolása jó a pácienseknek is.

Recepteket a rendszer tárolja, így azokat kiválthatják a páciensek anélkül, hogy magunknál kellene tartanunk papír alapon. Az orvos papíralapú recept nélkül írhat fel gyógyszert a páciensnek, ami bármelyik gyógyszertárban kiváltható. Elérhetővé válnak olyan adatok, melyeket eddig a páciensnek papíron kellett őrizgetnie, hogy az orvosi vizsgálatkor azt megmutathassa a kezelőorvosnak. Erre már nem lesz szükség a továbbiakban.

A gyógyszerészek könnyebben tudnak tanácsot adni, hogy milyen készítményeket ne szedjen egy időben, vagy emlékeztetni tudja a pácienst, hogy ne feledkezzen meg egy-egy gyógyszer kiváltásáról.

Az Ügyfélkapu felületén a páciensek megtekinthetnek minden olyan adatot, dokumentumot, mely az orvosi ellátása során keletkezett. Nyomon követhetik a saját ellátásának menetét, bármikor megtekintheti az összes felírt receptet, beutalót. 

Az elektronikus beutaló bevezetésével egyszerűbbé válik a betegirányítás, könnyen megtalálható az intézmény, amely fogadni tudja a beteget, így a beutaló elkészítésével egyidejűleg akár az időpont is lefoglalható a kórházban. 

De felmerülhetnek problémák is a rendszer használatával kapcsolatosan.

A rendszer problémája az lehet, hogy kell hozzá némi számítástechnikai tudás. Ez esetleg azon  páciensek számára problémát jelenthet, akik nehezen boldogulnak még a digitális világban, de szeretnék a róluk rögzített az adatokat kezelni és látni. A Fixfogsor rendelőben mi az idősebb korosztály műfogsorproblémáit kezeljük és tudjuk, hogy az online felületek használata ennek a korosztálynak még problémát jelenthet-emeli ki a fogorvos-igazgató.

Ahhoz, hogy az adatokat a páciensek elérhessék a betegeknek rendelkeznie kell ügyfélkapus azonosítóval. Tisztázatlan kérdés még, hogy a korábbi, régi leletek mikor lesznek elérhetők a rendszerben. 

Összességében az EESZT-hez történő csatlakozás a betegbiztonság szempontjából komoly előrelépés lehet.  Az ellátottakról szóló információk köre kiszélesedik, ugyanakkor maga az orvosként részletesebb és pontosabb információhoz juthatunk a páciens betegségeiről, gyógyszerérzékenységeiről, korábbi ellátásairól, ami a nálunk végzett kezelést is befolyásolhatja – mondta Dr. Szabó László.

forrás: Patika Magazin