Információk, érdekességek

Derékfájás? Shiatsu!

2018. október 21.

Az ülőmunka, a nehéz tárgyak rendszeres emelgetése, vagy egyszerűen az életkor okozta gerinckopás mellett, okozhatja még a derékfájást a porckorongok kopása, vagy a kismedencei szervek működésének zavarai, mint amilyen például vesebántalom. Ugyancsak oka lehet a deréktáji fájásnak a növekvő pocak, ami ugye csak kismamák esetében természetes velejárója az életnek, minden más esetben érdemes könnyíteni ezen a terhen.  

A napokban egy hölgy keresett fel, deréktáji panaszokkal. Az előzetes beszélgetés során kiderült, hogy a farok csonti csigolyái el vannak ferdülve. Nála ezt egy rossz esés idézte elő, de olykor lehet vele született probléma is. A szalagrendszer eséskor sérülhet, és nála is ez volt a helyzet. Nehéz ülésről, és még nehezebb háton fekvésről számolt be. Idegrendszeri érintettség miatt még a lábaiba is lesugárzott a fájdalom. Hosszú ideje küzdött már ezzel, többféle masszázst is kipróbált, mire végül eljutott a shiatsuhoz.
A kezelés során a shiatsu által kínált, változatos technikákkal lazítottam, oldottam a testben rekedt trauma nyomait, és a kezelés végén könnyedén, és fájdalom nélkül tudott a hátára feküdni.

Minek köszönhető, hogy a shiatsu képes segíteni?
Egy-egy kezelés során több oldalról megközelíthetjük a derékfájási problémát. Fontos része a segítségnyújtásnak a meridánokon történő munka, melyeken az akupresszúrás pontok helyezkednek el. Ezenkívül a kezelés során dolgozunk az izmokkal és az azokat körbevevő izompólyákkal (fascia) is. A shiatsu különlegessége éppen ebben az összetettségben rejlik, mert így jutunk el a finomabb, mélyebb rétegekbe is, és ettől válhat kivételesen hatékonnyá egy-egy kezelés.

Megelőzhetjük-e a fájdalmat?
Rendszeres tornával, gerinc tornával, jógával a legtöbb mozgásszervi probléma megelőzhető. Természetesen rendszeresen kell tornázni, érdemes erre időt szánni a nap elején, vagy a nap végén. Rövid, ám igen hatékony jógagyakorlat a Napüdvözlet. Olyan összetett mozgás sorozatból áll, ami minden irányba megmozgatja gerincünket, növeli rugalmasságát és fokozza erejét.

 

A fájdalomnak lehetnek lelki okai is?
A shiatsu holisztikus szemléletű, tehát egészként tekint az emberre. Magam is azt tapasztalom, hogy, hogy test és lélek nem választható el egymástól, csakis egységben egymással kezelhetők. Ha lelkünket trauma éri, vagy sokáig benne maradunk egy megoldatlan helyzetben, akkor testünkben is megjelenik ennek hatása, és betegség formájában előbb-utóbb tüneteket produkál. Lelkünknek így képes üzenni nekünk, a testünkön keresztül küldi jelzéseit, melyek nagyobb önismeretre, mélyebb befelé fordulásra ösztönözhetnek akkor, hogyha hajlandóak vagyunk figyelni ezekre a jelekre!

Mik lehetnek a derékfájás lelki okai?
Mivel minden lélek más, nem lehet azonos módon megítélni a testi tüneteket sem. Vannak azonban olyan támpontok, melyek segíthetnek elindulni azon az ösvényen, melyek belső, rejtett világunkat tárják fel önmagunk előtt.
Alsó és Felső világunk konfliktusáról árulkodik, ha túlterheljük magunkat, ha többet teljesítünk fizikailag, mint amennyit egészségesen elbírunk, s eközben nem tudunk kiállni magunkért, belső lényünkből fakadó igényeinkért. Ilyenkor hajlamosak vagyunk valaki mást hibáztatni, mi magunk pedig „behúzzuk a farkunkat”. A cikk elején emlegetett hölgy példája szinte szó szerint hordozza ezt a helyzetet.

Mit tegyünk hát? Próbáljunk ki egy játékot, akár most azonnal:
ISMERD MEG MAGAD!
A játék során ne a hiányosságadat vedd számba, ne a mulasztásaidra fókuszálj. Nézd meg, vizsgáld meg, hogy mennyi mindent teremtettél már az életed során. Majd nincs szükség másra, csak mondd: „Elismerem magam, elismerem a választásaimat!”
Ismételd el a fenti mondatot legalább 30 alkalommal a nap folyamán, meglátod, még a Nap is szebben ragyog majd!

forrás: Harmonet