Információk, érdekességek

Családdá válni sokszor nem is olyan könnyű feladat

2019. december 09.

Fel kell készülni a családalapításra? Nem „csak” annyi a feladatom, hogy már ne védekezzünk? Hiszen ez a folyamat magától működik, nem? A feltett kérdésekre Ratkó Tünde szülésznő válaszol a ratkotunde.hu-nak.

Fotó: 123rf.comFel kell készülni?

Fura lehet elsőre ez a dolog, de ma már sajnos fel kell készülni egy várandósságra, de ma már ez a legtöbb esetben igaz. Az okok pedig banálisak: más korban élünk. Ezt az indokot nagyon könnyű előrángatni, amikor valamit meg akarunk magyarázni, ebben az esetben azonban sajnos nagyon is helytálló.

Az idő és a fejlődés előrehaladásával az emberek egyre többen lesznek, egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak, egyre jobban kell küzdeniük a munkáért, megélhetésért. Nő a stressz, egyre több finomított élelmiszert fogyasztunk, és már nincsen időnk sportolni, vagy egy nagyot sétálni az erdőben. Ez már önmagában is szomorú, de amellett, hogy szellemileg megterhel minket, rányomja bélyegét az egészségünkre is!

A szaporodás folyamata egy hormonálisan szabályozott rendszer, melynek működéséhez nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok egész sorára van szükség. Ráadásul a szaporodás nem feltétlen szükséges az egyed életben maradásához, vagyis elsősorban nem ennek a funkciónak a tökéletességét biztosítja a szervezet. Ahhoz, hogy a családalapítás mégis megtörténhessen az alap építőelemeket bizony pótolni kell a testben.

Étkezés, sport, és egy kis plusz

A test építőköveinek pótlása alapvetően az étkezésből történik, vagy abból kellene történnie. Ez ma már sajnos a tömegtermelés, a vegyszerezés miatt nem igazán lehetséges, vagy csak nagyon körülményesen. Az élelmiszerek beltartalma (vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalma) jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, eljutva odáig, hogy ma már a felét sem éri el a nagyanyáink korában benne lévőnek. Mindemellett a félkész és finomított élelmiszerek virágkorát éljük, hiszen a főzés időigényes, abból pedig mindenkinek kevés van.

A fent felsoroltak miatt ma már a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja a terhesség ideje alatt, sőt, már azt megelőzően is. Hogy ennek mi értelme? A megfelelő várandósvitaminban szereplőanyagok segítenek feltölteni a test tápanyagraktárait, miáltal az az optimális működésre áll be. Ha a tápanyagraktárak tele vannak, akkor az olyan, nem az életben maradáshoz elsődlegesen szükséges funkciók is optimálisan fognak működni, mint a szaporodás. Vagyis, amennyiben betegség nem akadályozza a folyamatot, a fogantatás valószínűsége jelentősen megemelkedik.

Nem mindegy, hogy milyen anyagokat viszünk be a szervezetünkbe! Fontos, hogy a várandósvitamin szerves kötéssel (pl.: -citrát, -glükonát) tartalmazza az anyagokat, hiszen így azok felszívódás, hasznosulása akár 80%kal is jobb! Mindemellett fontos, hogy a három trimeszter eltérő tápanyagigényét a lehető legtökéletesebben szolgálja ki a készítmény.

A tápanyagraktárak feltöltése mellett fontos az is, hogy mentálisan is felkészüljünk a babára. Ha ugyanis ezt nem tesszük meg, jelentősen csökken a fogantatás sikerességének valószínűsége. Mindenképpen meg kell beszélnie a párnak ezt a fontos döntést, a tápanyagraktárakat mind a nők, mind a férfiak esetében fel kell tölteni, és számolni kell azzal is, hogy esetleg orvosi kivizsgálásokra is szükség lesz. Félni, stresszelni azonban nem kell, hiszen – bár a meddőség sokkal gyakoribb, mint régen – a legtöbb esetben a párok egy kis segítséggel családdá válhatnak.

forrás: Bébik.hu