Információk, érdekességek

Család, sport és karrier együtt?

2017. november 23.

Testi és lelki egészség Király Nóra szemével – Király Nóra ötgyermekes családanya, jelenleg önkormányzati képviselő, rendszeresen sportol, mindemellett Újbuda alpolgármestere. 2016-ban két egyesületet alapított – a Fiatal Családosok Klubját (Ficsak) és a NőiSzemet – azzal a céllal, hogy a fiatal családokat és a nők társadalmi szerepvállalását támogassa a mai kor szellemében, modern, fiatalos lendülettel.

  • Önmagában az öt gyermek is elegendő feladattal látná el. Hogyan lehet összeegyeztetni a családot a heti ötszöri crossfittel és a felelősségteljes és rendkívül aktív munkával?

– Imádom a családomat, a gyermekeimet, de mellettük a munkám és a sport együtt adja meg számomra a teljes testi és lelki egészséget.

A napi időbeosztásomban első helyen vannak a gyermekeim, akiket kicsikoruk óta önállóságra szoktatok, hiszen gyorsabb csak ellenőrizni öt felvett cipőcskét vagy megfésült hajat, mint megcsinálni helyettük, ráadásul ők is ügyesednek eközben.

A férjem, bár nagyon elfoglalt, szerencsére bőven kiveszi a részét a gyermeknevelésből és a házimunkából, illetve nagyon szerencsés vagyok azért is, mert közel laknak hozzánk a nyugdíjas szüleim. Ők és a testvéreim bármikor be tudnak ugrani pár órára, vagy náluk hagyhatom a gyerekeket, míg elmegyek sportolni, vagy egy későn kezdődő megbeszélésre.

A munkám miatt elég sok hétvégi programom van. Ilyenkor, hacsak lehet, magammal viszem őket, így addig is együtt lehetünk.

  • Milyen üzenettel segítené azokat a nőket, akik, hasonlóan önhöz, egyszerre szeretnének anyaként, feleségként és dolgozó nőként helytállni?

– Arra buzdítanék mindenkit, hogy merjen segítséget kérni a szülőktől, rokonoktól, barátoktól vagy szükség esetén egy bébiszittertől, hiszen mindenkinek szüksége van minimális „énidőre”! Nem állítom, hogy könnyű néha elszakadni otthonról, de megéri, hiszen egy óra múlva kicserélten, megkétszerezett energiával jövök vissza a sportolásból, és ezáltal a családomhoz is türelmesebb, a munkámban pedig kreatívabb, aktívabb leszek, így mindenki jól jár.

  • Ön Újbuda egészségügyért is felelős alpolgármestere. Milyen intézkedésekkel, programokkal segít az itt élőknek?

– Büszkén mondhatom, hogy az egészségügy területén sok pozitív változás történt, amelyek közül néhányat említenék:

Az idén harmadik alkalommal szerveztük meg a több ezer fős látogatottságú Újbudai EgészségPart elnevezésű rendezvényünket, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal, előadásokkal vártuk a családokat.

Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk a rákmegelőzésre. Ennek érdekében évente többször családi napokat tartunk, ahol kreatív játékok, szóróanyagok és személyes felvilágosítás segítségével szólítjuk meg a kicsiket és nagyokat.

A kerületben hamarosan egy nagy befogadóképességű gyermekegészségügyi központ kerül kialakításra, kiterjesztettük a védőnői hálózatot, és fontos megemlíteni, hogy Egészséges Újbuda címmel egy kiadványt juttattunk el a kerület óvodásai és kisiskolásai számára. A kis füzet könnyed, érthető, színes képekkel illusztrált, receptekkel, életmódtanácsokkal gazdagított, így a gyerekek és szülők egyaránt szívesen veszik kézbe.

  • Civil szervezetek alapítójaként is a szívén viseli a testi és lelki egészség megőrzését, valamint a munka és a család összeegyeztethetőségének hirdetését.

– Valóban, a Ficsak és a NőiSzem egyesületekkel miden hónapban több eseményt is szervezünk, többször más civil szervezettekkel összefogva.

  1. A rákellenes világnap alkalmából tizenkét civil szervezettel együtt szándéknyilatkozatot írtunk alá, melynek értelmében az aláírók mindent megtesznek a szervezetükhöz tartozók prevenciós segítésében, hiszen ANYA csak egy van!
  2. Országos, több százezer családot érintő kérdés a „Sulibüfé egészségesen” projektünk. Kétségbeesett szülők fordultak hozzánk olyan fotókkal, amelyeket az iskolabüfékben készítettek. A polcokon roskadásig sorakoztak a rossz minőségű cukorkák, csokik, olvadós rágók. Mivel nekünk sem mindegy, mit eszik a gyerekünk az iskolában, az erre vonatkozó törvény betartatása érdekében az Emmihez fordultunk, és egy egészséges alternatívát is bemutattunk, amely szintén egy hosszas projekt része lesz.
  3. Nagyon fontos és ritkán emlegetett világnap a láthatatlan munka napja. Az ezzel kapcsolatos rendezvényen felhívtuk a figyelmet, hogy az otthon végzett munka vagy ápolás éppen annyira fontos, mint a mérnök vagy akár a pék munkája, ezt azonban 24 órában, fizetés nélkül végzik – általában a hölgyek.
  4. Apák napi kisfilmünk bejárta az országot. Ebben az üzenetben az édesapákat egy olyan összeállítással köszöntöttük, amelyben a gyerekek mondják el, miért szeretik őket.
  5. Az idősek családban betöltött szerepének fontosságát hangsúlyoztuk a Parlamentben tartott Generációk együtt – szövetségben című rendezvényünkön, ahol közösen kerestük a lehetőséget a minél hatékonyabb kommunikációra, a tapasztalatok kölcsönös cseréjére.
  6. Mi lesz a legközelebbi nagy projekt?

– 2017. december 3-án a Millenáris D épületében több mint harminc civil szervezet összefogásával nagyszabású jótékonysági adventi vásárt szervezünk, amelynek bevételével a koraszülötteket támogatjuk.

  • Sok sikert, minél több résztvevőt kívánunk a vásárhoz és további jó (testi és lelki) egészséget a jövőbeni munkájához!
forrás: Bébik.hu