Információk, érdekességek

Burkolat kisokos: milyen burkolatot hova érdemes választani?

2022. május 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Akik építkezés vagy felújítás előtt állnak idővel elkerülhetetlenül szembe találják magukat a kérdéssel: milyen burkolatot válasszunk az egyes helyiségekbe? Akik kevésbé jártasak a burkolatok világában, azok számára kicsit ijesztő lehet a hatalmas kínálat, amelyek rendelkezésre állnak napjainkban. Cikkünkben összeszedtünk néhány ötletet, hogy melyik burkolat típust hova érdemes választani.  

Előszoba 

Az előszoba a lakásnak egyik azon pontja, ahol folyton meg a sürgés-forgás, gyakran ráadásul nem is zokniban vagy mezítláb, hanem cipőben. A családi házaknál különösen érzékeny helyiségről beszélünk, mivel a kertből általában közvetlenül ide lépünk be – ez pedig extra koszt, sarat és kavicsot jelent. Ezért ezen térrész burkolatának igen strapabírónak kell lennie, hogy idővel is szép maradjon.
 
Az előszobára ezek alapján lehetőleg egy magas kopásállósággal rendelkező kő vagy kőhatású burkolatot válasszunk. Nemcsak sokáig megőrzi vonzó megjelenését, de a karbantartással sem kell sokat vesződni.

Nappali 

A nappali a felhőtlen szórakozás és a közös családi programok színtere, így itt inkább a melegebb hatású burkolatokat érdemes előnyben részesíteni. Ennél a helyiségnél nem is a burkolat kopásállósága a legfontosabb, hanem inkább az, hogy kompatibilis-e a padlófűtéssel. Így egy meleg árnyalattal rendelkező laminált padló, esetleg egy puha szőnyegpadló ideális választásnak bizonyulhat.

Konyha 

Amennyiben a konyhapadló nincs kitéve túl nagy terhelésnek, egy megfelelő kopásállósággal bíró kerámialappal nem tévedhetünk nagyot. Ebben az esetben azonban ne hagyjuk ki majd a fugák impregnálását sem, ugyanis pl. a mészkő vagy a gránitlapok csak ezután válnak vízhatlanná. Hazánkban még annyira nem gyakori a PVC padló étkezői használata, pedig számos előnnyel rendelkeznek, pl. könnyen tisztítható, dekoratív fapadlóra hasonlító megjelenésű, ráadásul ízületkímélő.

Fürdőszoba 

Talán mondani sem kell, hogy a fürdőbe vízhatlan burkolatot szükséges választani a folyamatos vízzel való érintkezés miatt. Vízálló burkolat lerakásához azonban mindig hívjunk szakembert – egy rosszul kivitelezett burkolás ugyanis utóbb sokkal nagyobb anyagi ráfordítást fog eredményezni. A hagyományos kerámialapok mellett egy másik remek választás a márvány.

Hálószoba

A hálószoba az intim együttlétek és a megérdemelt pihenés helyszíne, így próbáljunk meg melegséget árasztó és egyszerűen tisztítható burkolatot találni. Az sem hátrány, ha a burkolat jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. A hálószobába mindenképp kényelmes és praktikus típust igyekezzünk választani, pl. puha padlószőnyeget vagy laminált padlót. Ha bizonytalanok vagyunk az egyes helyiségeket „megillető” burkolatokat illetően, a biztonság kedvéért kérjük ki egy szakember véleményét.
 
Tipp: a STAR STONE vállalat korszerű tömörített betonburkolatai évtizedekig állják a sarat, miközben semmit sem veszítenek esztétikai értékükből.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu