Információk, érdekességek

Bőrre tapasztott gyógyszerek

2018. április 21.

Ha például valaki egy erős fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmazó tapaszt ragaszt a háta közepére, az képes lesz csillapítani a legkülönfélébb intenzív fájdalmait, akár a vállban, akár a lábban...

A tapaszok nem csak ott képesek kifejteni a hatásukat, ahová ragasztják őket, ugyanis a fájdalomcsillapító hatóanyag a bőrön keresztül felszívódik, és a véráram útján a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljut, hogy ott kifejthesse hatását. Nem is akármilyen módon szabadul fel a hatóanyag! A gyógyszeres tapaszok fejlesztését végző kutatók számszerűsítik azt, hogy mekkora időtartamon belül (pl. 24 óra), mekkora sebességgel szabadul fel a hatóanyag (pl. mennyi milligramm óránként) a tapaszból.

Milyen hatóanyagú tapaszok vannak?

A tapaszba zárt hatóanyagok változatosak lehetnek: a fájdalomcsillapítókon túl a szív anginás rohamainak, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórnak a kezelésére szolgáló hatóanyagok éppúgy megtalálhatók közöttük, mint a nőknél a változókort követő hormonpótláshoz szükséges hatóanyagok vagy a dohányzásról való leszokást elősegítő nikotin.

A tapaszok nevében sok esetben az angol nómenklatúra szerinti rövidítés, a TTS (transzdermális terápiás rendszer) vagy a TDDS (transzdermális gyógyszerszállító rendszer) szerepel.

A tapaszok kényelmes és hatékonyterápiás megoldásnak számítanak

A szájon át történő gyógyszeralkalmazásnál lehetnek nehézségek: pl. a táplálék lassíthatja a hatóanyag felszívódását.

A bőrön keresztüli hatóanyag-felszívódás során ez kikerülhető.  Emellett a gyógyszeres tapasz az adott bőrfelületről könnyen eltávolítható, így megszakítható a további hatóanyag-leadás folyamata. A tapaszok szerkezeti felépítésüket tekintve különbözők lehetnek, és ez határozza meg azt is, hogy egy tapasz ollóval kettévágható vagy harmadolható-e anélkül, hogy az a hatóanyag-felszabadulás ütemét, így a terápiás hatást befolyásolná. Erre vonatkozóan a betegtájékoztatóban közöltekre kell hagyatkozni.

Így alkalmazza

A tapaszt minden esetben tiszta, de nem nedves (nem vizes és nem izzadt) bőrfelületre kell felragasztani. A tapasz alkalmazásakor felmerülő problémák között elsősorban a ragadós gyógyszerforma által az érintett bőrterületen kiváltott, többnyire magától is elmúló bőrirritáció említhető.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin