Információk, érdekességek
Böjtös étkek, pénztárcabarát receptek
2020. március 17.
Már javában benne járunk a húsvét előtti nagyböjtben, és a tavasz megérkeztével is időszerű egy kis tisztulás, méregtelenítés. Ha szívesen elhagynád a húst, és valami kevésbé megterhelőre vágysz, készíts otthon friss tavaszi vega pástétomot hüvelyesekből. Friss házi kenyérrel az igazi!
Alap kenyérrecept két kenyérhez:
Hozzávalók:
- 2,5 liter liszt (fele sima fehér liszt, a másik lehet valami jobb fajta is) - ajánlott rozs vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
- 1 liter folyadék (pl. jó, ha fele víz, fele tej. Rozshoz jól passzol a tej helyett a kefir, de használhatsz gyümölcslevet, vagy sört is.) - Én ezt kissé megaludt házi tejjel oldottam meg. Adott volt éppen több, mint 1 liter (Ezért jó a házi tej, az se baj, ha megsavanyodik, megalszik, mert még használható több célra!)
- egy csomag élesztő (friss vagy por)
- 1 evőkanál méz, édesítő - pl. sztívia, vagy cukor (nádcukor, barnacukor) - nekem a méz bejött
- 2 evőkanál só
- tetszőleges: néhány evőkanál olaj, hogy jobb legyen a tészta - ajánlom az olíva vagy a hidegen sajtolt napraforgó olajat, esetleg más jó minőségű olajat (Az olíva 200 C°-on sem károsodik!), de lehet ez sima napraforgó olaj vagy vaj is, ha nincs más éppen
- tetszőleges: magok, pl, szezám, napraforgó, lenmag, mák, tökmag vagy aki szereti köményt is tehet bele, esetleg olívabogyót vagy mást, amit szeretsz
- tetszőleges: fűszerek
- tetszőleges: tojás, víz vagy tej a kenyér tetejére
Elkészítés:
Oldd fel az élesztőt a folyadékban (nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg)! Add hozzá a száraz összetevőkhöz! Gyúrd 10 percen keresztül (fontos!)
Takard be műanyaggal, s hagyd pihenni egy órán keresztül, míg duplájára nem nő. Ha van kifejezetten kelesztő tálad, az a legjobb, de nem feltétel. Ha hideg a szoba, tedd a tálat meleg fürdőbe! - Tényleg megnő :))
Belisztezett deszkán formálj belőle két cipót. Egy nagyobb tepsit vagy két kisebbet szórj ki liszttel. Vagdosd be a cipók tetejét késsel, kenőtollal kend rá a tejet vagy tojást vagy vizet és akár szórhatsz még rá magokat.
Hagyd pihenni műanyag, vagy konyharuha alatt 20-30 percig, s hevítsd elő a tűzhelyet! (Ha a tűzhely főlé rakod a tepsibe, akkor ott nagyon megnő :))) - nekem ezalatt a fél óra alatt is még megduplázódott a kenyerek mérete.)
Süsd 200°C-on a sütő legalsó polcán 40-50 percig. Akkor van kész, ha beleszúrsz egy tűt (kést), s az szárazon, nem ragacsosan jön ki belőle.
Egészséges és finom kennivalók a kenyérre - főként hüvelyesekből
Míg a kenyér kisül, a krém is elkészül. Nagyobb, légkeveréses sütőben akár egyszerre padlizsánt, cukkinit is süthetsz krémhez, de valamihez sütni se kell.
Lencsekrém vagy borsókrém
- 80-100g barna vagy vörös lencse
- 1 közepes sárgarépa
- só
- pár szem színes vagy fekete szemes bors - utólag is lehet őrölten
- 1 kk egész koriander
- 1 kk. mustármag
- babérlevél
- 1 db közepes piros húsú paprika (kápia, kaliforniai vagy pritamin)
- 1 közepes paradicsom
- 1 közepes fej lila vagy vöröshagyma
- ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 1-2 kanál tejföl - vagy szójajoghurt (vegánoknak)
- kevés chili - ízlés szerint
- 1 ek mustár
A lencsét pároljuk - főzzük kb. 10 percig a karikára vagy apróra vágott sárgarépával, sóval, borssal, korianderrel és a babérlevekkel - ez utóbbit a párolás után vegyük ki vagy lehet őrölt is. Szűrjük le a levét egy edénybe és tegyük félre - turmixolásnál jól jön majd hígításhoz (A magokat 1-2 nap alatt ki is csíráztathatjuk, akkor nem is kell főzni. )
Aprítsuk össze a paprikát, hagymát, paradicsomot aprítóban vagy turmixgépben. Adjuk hozzá az olajat és a chilit, tejfölt - lágyabb ízt ad. Turmixoljuk össze, és apránként adjuk hozzá a leszűrt lencsét a fűszerekkel és a répával, adjunk hozzá elég lét, hogy könnyű legyen turmixolni és az állaga krémes legyen.
Pirítóssal vagy frissen sült kenyérrel, nyers zöldségekkel vagy friss csírával tálaljuk.
Lencse helyett készülhet bármilyen babból: vörös bab, fehér bab, adzuki bab stb.
Sárgaborsó pástétom
- 80-100g sárgaborsó - kb. 1 marék - csíráztatáshoz elég kevesebb is
- 1 citrom leve
- só
- fehérbors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek olíva olaj vagy más, hidegen sajtolt olaj
- curry vagy sáfrány, esetleg más keleties fűszer ízlés szerint
- szükség szerint víz (ha van, tisztított)
- friss vagy szárított petrezselyem zöld
- ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt, joghurtot, tejszínt vegán változatban is
A sárgaborsót pároljuk meg vagy csíráztassuk ki. Facsarjuk ki a citromot és aprítóba vagy turmixba tegyük a borsóhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót, fűszereket és mixeljük pépesre. Öntsük egy üveg vagy porcelán tálba és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Borsó helyett használhatsz kukoricát is.
Zöld pástétom
- 80-100g zöldborsó - kb. 1 marék - csíráztatáshoz elég kevesebb is
- ízlés szerint akár nyers vagy párolt spenót - kb. 1 maréknyi
- hagyma csíra vagy retek csíra
- fehér retek
- kis darab zeller
- 1 citrom leve
- só
- fehérbors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma vagy apróra vágott póréhagyma
- 2-3 ek olíva olaj vagy más, hidegen sajtolt olaj
- szükség szerint víz (ha van, tisztított)
- friss vagy szárított petrezselyem zöld
A borsót pároljuk meg vagy csíráztassuk ki. A zellert, retket aprítsuk fel kis darabokra, hogy a turmixgép könnyebben megbirkózzon vele. Facsarjuk ki a citromot és aprítóba vagy turmixba tegyük a borsóhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót, fűszereket és mixeljük pépesre. Öntsük egy üveg vagy porcelán tálba és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
forrás: Harmonet.hu