Információk, érdekességek

Barát vagy ellenség 12 éves kor alatt a tévé?

2021. augusztus 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az Egyesült Királyságban a 2-3 éves korosztály már átlagosan heti 14 órát tölt tévézéssel. Ez pontosan a kétszerese a javasolt mennyiségnek. Azonban Európa többi részén is nagyon hasonló a helyzet. De hogyan érdemes a tévénézési szokásokat a helyén kezelni, és miként taníthatsz rengeteg értékes dolgot az életről még a tv előtt ülve is? Mutatjuk!  

Mikor jelent problémát a tévénézés gyermeked számára?

Ezek jelzik, ha ideje változtatni!

Ha túl sok időt tölt a képernyő előtt

Napi 2-3 órányi tévénézési idő 12 éves kor alattiak esetében később könnyedén a többszörösére növekedhet. Minél többet ül a gyerek a kanapén a tv előtt, annál kevesebb időt tölt valódi szocializációs környezetben. Ahelyett, hogy a barátaival focizna a játszótéren vagy új dolgokat fedezne fel a környezetében, csupán a képernyő előtti passzív cselekvést választja.

Mit érdemes tenni?

●        Itt az idő kimozdulni a valóságba! Legyen szó akár egy kellemes állatkerti sétáról vagy a kedvenc autóit is felvonultató jármű kiállítás megtekintéséről, a lényeg, hogy az érdeklődési körébe tartozó élményekkel gazdagodjon. Ez remekül motiválhatja az aktívabb életmódra.

Ha fáradékonyabb és enerváltabb

Habár tévézés közben szinte semmit nem kell tenni, szellemileg mégis kimerítő hosszú órákat tölteni a mesék és sorozatok szüntelen nézésével. Emiatt sajnos nehezebben indulnak a reggelek, kevésbé jut energia a többiekkel való játékra, és sokkal rosszabb hangulatban telnek a hétköznapok.

Mit érdemes tenni?

●        Válasszatok közösen szabadidős tevékenységeket! Egy új sport megismerése vagy egy igazán érdekfeszítő hobbi felfedezése akár életre szóló rajongást is eredményezhet.

Hogyan célszerű a tévézési szokásokat korcsoport szerint szabályozni?
 
2 éves korig

A legfontosabb, hogy 2 éves kor alatt soha ne hagyjuk magára a gyermeket a tv előtt! Tévézés közben célszerű beszélni hozzá, és elmagyarázni az éppen látottakat. Így már hamarabb kialakulhat a széleskörű szókincse, és rengeteget tanulhat az életről. Emellett szociális interakciókra neveled, amelynek köszönhetően könnyebben be fog illeszkedni az óvodába és az iskolába, majd pedig a munka világába is.

●     Tény: Habár 2 éves korukban már elég sok szót megértenek a gyerekek, de még nem sokat mondanak ki közülük.

2-5 éves kor között

Ekkorra a gyerekek már értik a szavakat, és még csak most kezdenek belelendülni az igazi tanulásba. Ez a korszak meghatározó a későbbi aktivitást tekintve, hiszen ilyenkor kezdődnek a nagy közös játékok és kirándulások, amelyek remek élményeket biztosítanak számukra.

●        Tipp: Továbbra sem ajánlott napi 1 óránál többet tévézni! Így sokkal több idő jut a kinti játékokra és a szocializációra.

5-12 éves kor között

12 éves kor felett már nehéz csökkenteni a digitális eszközök napi használatának idejét. Legkésőbb eddig kell kialakítani az egészséges egyensúlyt az offline és online időtöltés között. A tévénézés már régóta nem egy kétdimenziós tevékenység, hiszen az okos tv-ken már YouTube-ot lehet nézni, beszélgethetünk a barátainkkal, és szabadon böngészhetünk az interneten.

●        Tipp: Itt már érdemes lehet az első egész estés meséket és rajzfilmeket is megtekinteni. Azonban javasolt legalább 3-4 nap szünetet hagyni közöttük, hogy legyen idő feldolgozni és megosztani az élményt.

Hogyan legyen a tévézés tanulságos és szórakoztató is egyben?

●        Válaszd a minőségi tartalmakat! Habár a minőséget nehéz meghatározni, de tanácsos néhány kritikába beleolvasni, illetve megnézni a nagyobb filmes oldalak értékeléseit. Egy okos tv segítségével pedig pillanatok alatt utánanézhetsz a meséknek, és el is indíthatod őket!

●        Nézzetek közösen változatos meséket minden korszakból! Minél több korszakból és kultúrából származó mesét ismer meg, annál szélesebb látókörrel fog rendelkezni. Kifejezetten érdemes a régi magyar népmeséket és híres rajzfilmeket is megmutatni.

●        Kérdezd meg gyermeked, hogy mit szeretne nézni! Ha például az elefántokért rajong, nézzetek róluk szóló természetfilmeket!

A tévézés barát és ellenség is lehet a gyerekek számára. Mindez csak a szülőkön múlik. Érdemes már jóval 12 éves kor alatt kialakítani az egészséges tévézési szokásokat, hogy később minél aktívabb és eredményesebb élet várjon rájuk. Azonban a tv csak egy eszköz, hiszen a tartalmat mindig mi választjuk meg. Ajánlott időt szánni a megfelelő mesék és filmek kiválasztására, hogy biztosan értékes legyen a tv előtti időtöltés!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu