


Információk, érdekességek
Az öregedés lassítható
2021. március 12.
Az öregedés életünk elkerülhetetlen velejárója. De életmódbeli, táplálkozási, testmozgásunkkal vagy alvási szokásainkkal kapcsolatos választásaink lassíthatják, illetve gyorsíthatják. Bármilyen életkorban határozzuk is el, hogy igyekszünk jó irányba befolyásolni ezt a folyamatot, kezdeményezésünk minden bizonnyal eredményhez vezet.
Az öregedés biológiai folyamata, mechanizmusa számos tényező következménye. Egyes kutatók eddig azonosítottak is néhányat.
• Így fontos szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidatív stressz, melynek során a szervezetbe jutó oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, és szabad gyököket szabadítanak fel. Ezek azután káros biokémiai folyamatokat okoznak.
• Egy másik ártalmas folyamat az ún. glikáció (a cukor kirakódása a kollagénrostokon). Ez azt jelenti, hogy amikor a cukor fehérjéhez kötődik, azaz reakcióba lép a testünkben lévő fehérjével, felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pl. a bőr állapotának romlását, kollagéntartalmának csökkenését, így ráncosodását, rugalmatlanságát okozza.
• Ez a reakció pedig hozzájárul pl. egy további romlási folyamat gyorsulásához,
ami az ún. „csendes, krónikus gyulladás” (ami a gyulladás sokszor észrevétlen, alacsony szintjét jelenti a szervezetben). Az ilyen lassú gyulladásos folyamatok jelentősen hozzájárulnak az öregedéshez.
Sejtmegújulás és sejtkopás
A sejtmegújulás életünk során generálja a sejtkopást. Ugyanis a sejtek genetikai információját hordozó kromoszómák végeit ún. telomerek védik, és ezek a „védőkupakok” kopnak, rövidülnek a sejtosztódás során. Majd elérkeznek egy határhoz (kritikus hosszhoz), amikor már nem tudják megvédeni a sejteket, és azok nem osztódnak tovább, meggyengülnek, végül elpusztulnak.
Ezt a folyamatotó azonban lehetséges lassítani pl. antioxidánsok „bevetésével” csakúgy, mint a stressz elleni küzdelemmel vagy a rendszeres fizikai aktivitással, minthogy ezek többek közt segítenek megőrizni a telomerek hoszszúságát. Ami a „csendes gyulladás” elleni védelmet illeti, szerepet játszik benne, legalábbis részben, ha mellőzzük a magas glikaemiás indexű élelmiszereket (GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) és a zsíros ételek fogyasztását (ez utóbbi maga is gyulladáskeltő lehet).
Az öregedés lassításához hozzájárulnak még olyan (pszichés) tényezők is, mint a világ dolgai iránti érdeklődés és a jó emberi kapcsolatok fenntartása – sőt, még a gyakori nevetés is. A leglényegesebb azonban az élet kellemes pillanatainak értékelése, ami nemcsak hosszabb, hanem teljes és boldog életet is eredményez.
forrás: Patika Magazin