Információk, érdekességek

Az influenza tünetei és felismerése

2021. január 02.

Fotó: 123rf.com

Az influenza tünetei – főként csecsemőkorban – súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban: influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik.

Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyerek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyerek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyerek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése
Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében.

Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet.

Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz.

Diagnózis

A helytelen diagnózis azt eredményezheti, hogy az influenzás gyermekek nem kapják meg a szükséges kezelést, a betegség tovább tart, a gyermekek fertőzik környezetüket és magas a szövődmények kialakulásának kockázata. Az 5 év alatti gyermekeknél nehéz az influenzafertőzést diagnosztizálni, hiszen a kis betegek nem tudják elmondani panaszaikat. Ezeknél a gyermekeknél az influenza könnyen összekeverhető más légzőszervi fertőzésekkel (pl.: RSV), mivel a betegség kezdeti tünete az influenzához hasonló magas láz, és légzőszervi panaszok. Az RSV fertőzés ideje alatt fennálló nehéz légzés túlsúlya – amely nem az influenza tünete – elősegítheti a helyes diagnózist. Alapvető fontosságú, hogy a szülők az első jeleket követő 48 órán belül orvoshoz vigyék gyermeküket.

RSV-fertőzés

Egy kis náthába nem lehet belehalni: meggyötör, de aztán ahogy jött, úgy megy is – gyakori vélekedés ősszel-télen. Így is van ez a felnőtteknél. Ám az újszülöttekre, csecsemőkre nézve életveszélyes is lehet az RS-vírus fertőzése. >>> Tovább >>>

Szövődmények

Az influenza gyermekkorban lehangoló és fájdalmas betegség, amely súlyos szövődményekhez vezethet. A gyermekkori influenzafertőzés olyan légzőszervi betegségek kialakulásához vezethet, mint a hörghurut, a tüdőgyulladás, vagy az asztma. Az influenza szövődményeként felléphet középfülgyulladás is, amely több mint 24 százalékban előfordul a vírussal fertőzött gyermekeknél. A középfülgyulladás hallási problémákat okozhat, ami a beszédképesség fejlődésének késleltetéséhez vezethet. Aggasztó az influenzával összefüggő szövődmények gyakorisága. Alapvető fontosságú az influenza helyes diagnosztizálása és kezelése, a legrövidebb időn belül.

A szülők alábecsülik az influenzafertőzést

A gyermekek minden életkorban ki vannak téve az influenzafertőzés kockázatának és a szövődmények kialakulásának, melyek akár tartósan befolyásolhatják későbbi fejlődésüket és egészségüket. Általánosságba véve elmondható, hogy sajnos az influenza egészségkárosító hatásait a veszély mértékéhez viszonyítva a szülők lebecsülik: az édesanyák egyharmada nincs tudatában annak, hogy az influenzával fertőzött gyermekeknél milyen szövődmények léphetnek fel.

forrás: Bébik.hu