Információk, érdekességek

Az energiaital mértékkel nem méreg, de felesleges fogyasztani

2019. november 30.

Fotó: pixabay.com

Aggasztóan sok energiaitalt fogyasztanak a fiatalok. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyasztja előszeretettel ezeket az italokat.

Töretlen az energiaitalok népszerűsége, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet egy legfrissebb felmérése szerint minden ötödik 10 és 14 év közötti fiatal iszik egyet a reggeli órákban belőle. A kardiológusok szerint ez akár veszélyes is lehet, hogy miért, arról a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató belgyógyásza beszélt. Dr. Reiber István szerint mértékkel nem méreg az energiaital, de fiatalok ne fogyasszák.

– Mit tartalmaznak az energiaitalok?

– Nagy mennyiségben cukrot, koffeint, némi vitamint és tartósítószereket. Tulajdonképpen egy átlagos üdítőitalnak is minősíthetnénk, Magyarországon az élelmezési szabályzatban nincs pontosan definiálva az energiaital fogalma. Hogy ez miért is lehet veszélyes? Nézzük a koffeintartalmat. Egy két és fél deciliteres ilyen ital elfogyasztása nem méregnek tekinthető mennyiségben tartalmaz koffeint, körülbelül 70 mg az itthon forgalomban lévő energiaitalok koffeintartalma. Egy jófajta espresso kávé 100-150 mg koffeint tartalmaz. A gond akkor van, ha valaki egy nap többet fogyaszt ezekből a dobozos italokból, hiszen akkor nagyon gyorsan összeadódik ez a mennyiség.

– Mennyi koffeint fogyaszthat egy felnőtt ember, ami még nem okozhat egészségügyi problémákat?

Felnőtt emberek esetében napi 400 mg-ban határozták meg azt az értéket, ami különböző vizsgálatokkal igazolva, nem ártalmas az egészségre. Lehetőség szerint egyszerre 200 mg koffeinnél többet ne fogyasszunk, mert annak lehet már mindenféle mellékhatása. Hogy mik ezek? Szívritmus zavar, gyors szívverés, a vérnyomás hirtelen megemelkedése, hányinger, hasmenés, szédülés. Azt javaslom, ne terheljük feleslegesen érrendszerünket nagy mennyiségű koffeinnel. A gyermekekre, fiatalokra ez különösen igaz. Ez nehéz, főleg így a fesztiválok időszakában, hiszen a fiataloknál egyre népszerűbbek az energiaitalok, főleg hazánkban. Sajnos nagy mennyiségben fogyasztják és ez az alapvető probléma. Ha hetente egyszer megisznak egyet, attól nem lesz semmi bajuk, a mértéktelen fogyasztással van a gond. Felnőtteknek sem tanácsos, egyszerűen nincs rá szükség. Ha fittek szeretnének lenni, akkor mozogjanak, megfelelően táplálkozzanak, aludjanak eleget és elérhetik a szellemi frissességet. A magas cukortartalmat is meg kell említeni: 20 kávéskanálnyi cukor van egy doboz energiaitalban. Ezért sem jó, ha sokat fogyasztanak belőle, felesleges energiát tartalmaz.

– Mi a helyzet akkor, ha ezeket a koffeines italokat alkohollal keverjük?

– A koffein önmagában is vizet von el a szervezetünkből, az alkohollal ugyanez a helyzet. Együtt a kettő fogyasztása magában rejti a rosszullét lehetőségét, sőt, előbb rosszul lehet az illető, mint ha csak koffeintartalmú italt ivott volna, vagy épp csak épp alkoholt. Sokkal jobban megviseli a kettő kombinációja az anyagcserénket, nyári időszakban ez kifejezetten veszélyes lehet.

forrás: Bébik.hu