Információk, érdekességek

Az emlőrákszűrés fontossága

2020. május 24.

Fotó: gettyimages.com

Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák, a nők esetében. Évente kb. öt-hatezer új beteget regisztrálnak.

Magyarországon 2001 óta – az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Prog- ram keretében – szervezett, személyes meghíváson és követésen alapuló mammográfiás emlőszűrés működik, mely ingyenes. A szűrésre meghívót kapnak a 45–65 éves nők, 2 évente történő gyakorisággal.

Mi a célja a szűrésnek?
A szűrővizsgálattal elérhető, hogy a még nem tapintható elváltozás (néhány mm átmérőjű) is kiszűrésre kerüljön. A korai stádiumban diagnosztizált emlőrákok gyógyítása nagyon hatékony. Az esetek egy részében sebészi beavatkozással eltávolítható a daganat, de szükség lehet sugárterápiás kezelésre is.

Melyek azok a tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni?

• Váladék ürül az emlőbimbónál
• Az emlő bőrén elszíneződés, behúzódás vagy egyéb elváltozás tapasztalható
• Az emlők aszimmetriája fokozódik
• Valamilyen csomó tapintható az emlőben, hónaljban vagy a nyak területén
• Fájdalom érezhető a mellben, amely előtte nem volt tapasztalható

Mi a mammográfiás szűrés menete?

A mammográfiás eljárás során az emlőkről speciálisan érzékenyített filmre röntgenfelvétel készül. A páciens a készülékkel szemben áll, a mellet egy kompresszor összenyomja a szövetek kisimítása érdekében, majd több irányból készítenek röntgenfelvételeket, miközben a beteg visszatartja a lélegzetét. A vizsgálat kb. 15 percet vesz igénybe, és az emlők összenyomása kellemetlen érzést kelthet.

Milyen rákmegelőzési lehetőségek léteznek?
Az emlők önvizsgálata 20 éves kortól havonta, a menses után 5–7 nappal javasolt
• Nőgyógyász által végzett, tapintásos vizsgálatai az emlőknek: 20-40 éves kor között legalább 3 évenként, 40 év fölött pedig évenként javasolt elvégeztetni.
Mammográfiás szűrővizsgálat: az emlők lágy részének röntgenvizsgálata, amely a leghatékonyabb szűrési módszer. Akiknél a családban anyai ágon vagy oldalágon(pl. lánytestvérnél) már előfordult mellrák, ajánlott a mammográfiás vizsgálatot már 45 éves kor előtt elvégeztetni; legkorábban általában 30 éves korban szűrnek, 45 éves korig 3 évente.

A megelőzésben különösen fontos azoknak a személyeknek az azonosítása, akik nem betegek, de családjukban előfordult már emlőrák.

Mit mond a gyógyszerész?
Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák, a nők esetében. Évente kb. öt-hatezer új beteget regisztrálnak.

Dr. Gellér-Papp Anett
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin