Információk, érdekességek

Az apán is múlhat a vetélés!

2021. február 09.

Egy baba elvesztése hatalmas teher az egész családnak. Ezen a helyzeten pedig csak ront, ha egy rég tervezett és vágyott magzatról vagyunk kénytelenek lemondani. A vetélést átélni is szörnyű, ám az okok keresése talán még rosszabb, hiszen sok esetben nem is derül ki, mi okozhatta a tragédiát. Sajnos az indokok közt a sperma minősége is elékelő helyen szerepel.

Fotó: 123rf.comA témába Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre

Minőség?

A spermával kapcsolatban többször kerül elő a mennyiség, mint a minőség, pedig ez utóbbi legalább ennyire fontos. Igaz, hogy ha nincs elegendő spermium az ejakulátumban, akkor a megtermékenyítés is nehézzé, esetleg lehetetlenné válik. Ha azonban minőségbeli problémákkal nézünk szembe, akkor máshol jelentkezik a gond.

Természetesen ekkor is nehezebbé válik a megtermékenyítés, ám az igazán nagy baj abban rejlik, hogy a megtermékenyített petesejt fejlődésében rendellenességek következhetnek be.

Betegség

A spermium, mely végül megtermékenyíti a petesejtet a leendő magzat genetikai állományának 50%-át adja. Ha azonban maga a hímivarsejt is sérült DNS illetve RNS állománnyal rendelkezik, akkor bizony nagy eséllyel ezt a hiba a magzatnál is jelentkezni fog. És míg egy sejt tökéletesen elvan egy ilyen hordozott hibával, addig egy bonyolult szervezet esetében ez már az élettel összeegyeztethetetlen lehet.

A magzat azonban – még ha genetikai rendellenessége is van – nem feltétlenül hal el. A rossz minőségű sperma ugyanis nem csak a betegséges és a vetélés lehetőségét növeli, hanem a koraszülések bekövetkezésében is komoly szerepet játszhat.

Sorozatos vetélés és felkészülés

A vetélések esetében rendszerint a hölgyeknél keresik a hibát, pedig sajnos az urak örökítőanyaga is lehet a felelőse a problémának. Ezt azonban sokan elfelejtik, így amikor túlteszik magukat a tragédián, és újra próbálkoznak, vagy csupán előrelátóan felkészítik a szervezetüket a várandósságra, a fókusz csak a hölgyekre kerül – mondja Ratkó Tünde.

A fentiekből azonban jól látható, hogy az urak esetében is legalább ekkora jelentősége van annak, hogy a megfelelő tápanyagellátottsággal támogassák a szervezetüket, és ezen keresztül örökítőanyaguk megfelelő minőségét és mennyiségét is biztosítsák.

Ehhez nyújt jó alapot a férfivitamin, aminek azonban mindenképpen szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia, mivel ezek felszívódása 80°-kal jobb. Az eredményesebb beépülés pedig gyorsabb javulást is hoz magával.

Csak az étel?

Kizárólag az étkezéssel ma már sok esetben nem vagyunk képesek a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelére. Ennek oka szerteágazó, közrejátszik benne a tömegtermelés, a vegyszerezés és sok más is.

Azonban azt is ki kell emelni, hogy a tápanyagok mellett kiemelten fontos a rendszere mozgás is. Napjainkban a legtöbb ember a munkahelyén ül, az autóban ül, hazaérve pedig ugyan ezt teszi a tévé előtt. A mozgásunk minimálisra csökkent, pedig a szervezet egészséges működéséhez ez is elengedhetetlenül fontos összetevő.

forrás: Bébik.hu