Információk, érdekességek

Allergiás betegségek és gyógyszereik

2018. július 18.

Az allergia vagy túlérzékenység olyan anyagra adott immunválasz, mely önmaga ártalmatlan, így az immunreakció eredményez kellemetlen tüneteket. A jól ismert szénanátha csak egy a sokféle allergiás megbetegedés közül.

  • Az allergiás betegségeket négy típusba oszthatjuk. Az I. vagy azonnali típusba tartozik a szénanátha és a hozzá társuló szemtünetek mellett a csalánkiütés és az allergiás asztma.
  • A II. és III. típusba elsősorban bizonyos gyógyszerallergiák sorolhatók. Ezek szintén gyorsan, de nem azonnal alakulnak ki, általában órák vagy egy-két nap alatt jönnek létre a tünetek, melyek lehetnek vérképeltérések, láz, kiütések, ízületi gyulladás vagy akár veseműködési zavar is.
  • A IV. típust késleltett típusnak is nevezzük, mert a tünetek általában csak napok alatt fejlődnek ki. Ezen a mehanizmuson alapul az allergiás bőrgyulladás, melyet például különböző fémekkel, növényekkel vagy latexszel való érintkezés vált ki.

Tünetek csak az allergénnel való ismételt találkozás alkalmával alakulnak ki, mivel az immunrendszernek előbb érzékenyednie kell az allergén iránt. Ebből az is következik, hogy allergiás reakciót válthatnak ki olyan anyagok is, amelyekkel az ember már néhány alkalommal találkozott, és akkor semmi problémát nem okoztak.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megemelkedett az allergiás megbetegedések száma, amit leginkább a javuló higiéniával tudunk magyarázni. Az immunrendszer érése az első életévben zajlik. A gyerekbetegségek csökkenése miatt a fertőzések elleni immunválasz nem erősödik meg olyan mértékben, így az allergiás típusú immunválasz kerülhet túlsúlyba.

A kezelés

Az allergia kezelésére számos gyógyszerünk van. A szénanátha és szemtüneteinek kezelésére használt, vény nélkül is elérhető antihisztaminok hatékonyan csökkentik az enyhe-középsúlyos tüneteket. A ma használt, úgynevezett második generációs szerek nagyon biztonságosak, mellékhatást alig okoznak. Legfeljebb enyhe álmosító hatással kell egyes szerek esetében számolni. Ilyenkor célszerű másik antihisztamint kipróbálni, mert az álmosító hatás tekintetében az egyes szerek különböznek.

Súlyosabb tünetek esetén, különösen ha az orrdugulás is jelentős, vagy asztmatikus rohamok is kialakulnak, kortikoszteroid orrspray-k vagy inhalátorok használhatók. Megfelelő alkalmazás mellett ezek a helyi készítmények szintén biztonságosak, használatuktól nem kell félni.

Súlyos akut allergiás reakció kezelésére az adrenalininjekció használatos, mely mind a keringést, mind a légzést támogatja az orvosi segítség érkezéséig. Ilyen súlyos allergiában szenvedő betegek esetén öninjekciózó készletet rendelhet a kezelőorvos.

A közhiedelemmel ellentétben a kalcium nem rendelkezik allergia elleni hatással. Aki allergiára gyanakszik, forduljon segítségért gyógyszerészéhez vagy súlyosabb esetben kezelőorvosához, akik a hatékony és biztonságos gyógyszert ki tudják választani.

Tábi Tamás PhD
egyetemi adjunktus

forrás: Patika Magazin