Információk, érdekességek

A válás magával hozza a tanulási nehézségeket is

2018. október 20.

A legsimább válás is megrázkódtatással jár, ha pedig a gyermeknek egyik szülőjének a válásig állandó jelenlétét gyerekkorának további részében véglegesen nélkülöznie kell, az lelkileg még inkább traumatizálja a gyerekeket. De ha a gyermek a különválást követően két szülője között ingázva is él a válás után, akkor is komoly lelki nehézségekkel kell szembenéznie. Az általa ezeddig egésznek hitt világ “kettétörik”, a helyzet pedig érthetően szorongást hoz magával, és – bizonyos értelemben – gyászreakciót vált ki a gyermekből: meg kell gyászolnia az eddig stabilnak hitt háttér és életvitel elmúlását…

Romló tanulmányi eredmények

Egy édesanya meséli:

“9 éves kislányom tanulmányi eredményei romlottak. A tanító néni szerint ennek az az oka, hogy figyelmetlen, az órákon beszélget padtársaival, kibámul az ablakon – olyan mintha ott sem lenne a teremben. Pedig korábban ez nem volt jellemző rá. Igaz, hogy épp most van folyamatban a válóperünk, de férjemmel már nem lakunk együtt, nincsenek otthon minden nap viták, veszekedések. Azt hittem, ha nyugodttá válik a családi légkör, a tanulási problémák is meg fognak szűnni.”

Gyakori jelenség, ha a gyereket valamilyen érzelmi megrázkódtatás éri, nehezen tudja figyelmét iskolai feladataira összpontosítani. Ennek egyenes következménye a tanulmányi eredmény romlása. A koncentráció képességének visszanyerése nem megy egyik napról a másikra. Az ember “könnyen” válik figyelmetlenné, de hosszabb időbe telik, mire ismét képes lesz a megfelelő összpontosításra. Válás esetén azonban más problémák is felmerülnek.

Ha az egyik szülő már nem a “mindennapok része”

A tény, hogy megszűntek az otthoni veszekedések, szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a gyerek megnyugodjon. Az egyik szülő elköltözésének ténye önmagában is megviseli őt, hiszen eddig nap mint nap találkozhatott vele, most azonban csak a megszervezett láthatásokon. Eddig bármikor hozzá fordulhatott, most “tartalékolnia” kell mondandóját napokra, esetleg hetekre. Ez is nagy belső feszültséget idézhet elő.

Gyermeki szorongások

Másfelől kérdés, hogy a gyerek bizonyos lehet-e abban, hogy az elköltözött szülő csak házastársától válik el, és őt továbbra is ugyanúgy szereti, mint eddig? Biztos lehet-e abban, hogy nem fordul-e el tőle érzelmileg? Érzi, tudja-e, hogy szülei válása nem miatta következik be, hogy ebben ő teljes egészében vétlen? Továbbá, mi a biztosítéka annak, hogy ahogyan az egyik szülő elhagyta őt, nem fog-e ez bekövetkezni egyszer a másiknál is?

Lelki gyászreakció

Harmadrészt a legsimább válás is megrázkódtatással jár, hiszen a gyermek egyik szülőjének állandó jelenlétét gyerekkorának további részében véglegesen nélkülöznie kell. Ez szorongással jár, bizonyos értelemben lelkileg gyászreakciót vált ki: meg kell gyászolnia az eddig stabilnak hitt háttér és életvitel elmúlását. A gyászmunka pedig a gyerekeknél is bizonyos mértékű befelé fordulással jár, kevésbé tudnak a külvilágra figyelni. Különösen nehéz az értelmi erőket iskolai feladatok felé fordítani érzelmi viharok közepette. Mindezen lelki történések külső megjelenése, tünete az órák alatti bámészkodás, babrálás, beszélgetés, mélázás.

Amint – segítségünkkel – feldolgozta gyermekünk a válást, és sikerül új, megnyugtató, biztonságot nyújtó lüktetést és ritmust adni életünknek, a koncentrációs problémák is fokozatosan meg fognak szűnni.

Feuer Mária
pszichológus

forrás: Bébik.hu