Információk, érdekességek

A terhesség visszafogja az immunrendszert

2019. május 17.

A fotó illusztráció: pixabay.comSzomorú tény, hogy a világviszonylatban is egyre és egyre több a koraszülés és a vetélés. Ezek a kockázatok egyes esetekben betegségek következményei, ám sokkal gyakoribb, hogy olyasmi váltja ki őket, amit igazából el lehetne kerülni, és ehhez nem is kell olyan sokat tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő árult el néhány érdekes dolgot.

Lactobacillusok
A hölgyek számára valószínűleg nem ismeretlen a lactobacillus szó. A hüvely természetes flórájának részét képező bacilusok természetes savas közeget hoznak létre. Ennek a közegnek pedig kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. A hüvely egy igen érzékeny terület, ha fertőzésveszélyről van szó. Ennek oka csak részben a szexualitás. Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a bakteriális vaginosis ugyanis akár akkor is kialakulhat, ha valaki tangát visel, nyilvános wc-re ül le, vagy shortban szennyezett területen foglal helyet. Vagyis igazából bárhonnan össze lehet szedni a kórokozókat, így a védekezés kiemelt fontosságú!

A savas közeg lehetővé teszi, hogy a szervezet kívül tartsa a betegségeket, hiszen sok baktérium és a gombák sem képesek életben maradni ebben a közegben. Érdekesség, hogy még a hímivarsejteknek is szükségük van a védelemre, ellenkező esetben nem élnék túl az utazást a hüvelyben a petesejt felé. Ezért az ondó enyhén lúgos, így kiegyenlítve a PH-t és biztosítva a spermiumok túlélését.

Terhesen nagyobb a fertőzés veszélye
Sajnos a terhességgel a fertőzés kialakulásának kockázata is jelentősen megnő. Ennek oka a hormonális változás.

A várandósság hatalmas kihívás a szervezetnek, amire hormonális reakciókat is ad. Ezek szükségesek, hiszen egy másik élet kihordása a szervezetben csak sok változtatással lehetséges. A hormonális változások azonban hatással vannak többek között a hüvely flórájára is, csökkentve annak védekezőképességét. Alapvetően egy hüvelyi fertőzés időben észlelve kellemetlen ugyan, de olyan nagy veszélye nincs. Ha nem fedezik fel időben, akkor sajnos komoly következményei is lehetnek, akár kismedencei gyulladás, szélsőséges esetben meddőség.

A hüvely savasságának hormonális eltolódása növeli annak esélyét is, hogy egy fertőzés felszállóvá váljon. Ez a terhesség alatt katasztrofális következményekkel járhat, mivel vetélést, vagy koraszülést válthat ki. A fertőzések elleni védelem ezért ilyenkor kiemelten fontos.

A fotó illusztráció: pixabay.comA szakértő elmondta, hogy mindenképpen érdemes a szexuális együttlétek alkalmával óvszert használni, ezzel is csökkentve a fertőzés lehetőségét. A szex azonban teljesen megengedett, amíg az orvos mást nem mond.

Ugyancsak fontos, hogy a szervezet saját védekezőrendszerét támogassuk. Ez az oka, hogy ma már a szakértők többsége javasol valamilyen várandósvitamint, hiszen ezek a készítmények segíthetnek a rettegett következmények elkerülésében.

 

De milyet?
A vitaminkészítmények között válogatva könnyen elveszhetünk, mivel a piacon és a patika polcain töméntelen mennyiségben találkozhatunk velük. Amire érdemes figyelni a választásnál:
– ne csak vitamin, hanem ásványi anyag és nyomelem is legyen benne. A komplex készítménye ugyanis jobban hasznosulnak, mivel az egyes anyagok segítik mások beépülését!
– mindenképpen tartalmazzon rezet és cinket a készítmény. Ezek az anyagok a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkeznek.
– biológiailag aktív, szerves anyagokat (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) keressünk a dobozokon feltüntetve. Ezek az anyagok ugyanis akár 80%-kal jobban hasznosulnak, épülnek be a szervezetbe, mint szervetlen (pl: karbonátok) társaik.
– várandósvitamin esetében fontos, hogy az a trimeszterek eltérő tápanyagigényét képes legyen megfelelően kiszolgálni, vagyis megfelelően tagoltnak kell lennie. A szervezet ugyanis nem ugyan azokat az anyagokat igényli a felkészülési időszakban és az első trimeszterben, mint amiket a másodikban, vagy a harmadik trimeszterben és a szoptatás alatt!

forrás: Bébik.hu