Információk, érdekességek

A parfüm, az egyéniségedet tükrözi

2020. január 05.

Ahhoz, hogy olyan illatot válasszunk, amelynek felvitele után jól érezzük magunkat, nem elég csupán megszagolnunk egy parfümmintát, hanem bizonyos ismeretekkel is kell rendelkeznünk. 

 

Fotó: pixabay.comA parfüm kényes kérdés… Sokat mond el rólunk. Láthatatlan, és mégis hangsúlyt ad a jelenlétünknek. 

Honnan tudjuk, hogy illik hozzánk egy illat?

A parfümöt fogadjuk el úgy, mint egy hozzánk illő öltözéket. Fontos, hogy könnyedebben érezzük magunkat azt követően, hogy magunkra fújtuk, és a „viselése” is hasonlóképpen hasson ránk. Ugyanakkor legyünk figyelemmel a választás szubjektív oldalára, hagyjuk, hogy ízlésünk irányítson, minden előzetes megfontolás nélkül. Az illatszergyártók azt ajánlják, hogy legalább egy teljes napon át próbáljuk ki a parfümöt azután, hogy mintát kértünk belőle a boltban. Ha az illat túlságosan „jelen van”, azaz nagyon erős, és emiatt kényelmetlenséget okoz, rossz úton járunk. Amennyiben viszont úgy tűnik, hogy „eggyé olvad” velünk, és barátaink netán még meg is kérdezik, „mi ez a kellemes illat?”, nyilvánvaló, hogy jól választottunk.

Miért változik olykor ugyanannak a parfümnek az illata?

Vegyük figyelembe, hogy egy élő szervezet reagál a parfümre a bőrön keresztül – mely maga is változik. Ahogy a savasság sem ugyanolyan mértékű stressz vagy eltérő táplálkozás hatására, úgy a szaglásunkat érintő anyagok sem fejtik ki mindig ugyanazt a hatást. Egyes, a szaglóérzékünkre erősen ható fűszerek (pl. a curry) illata vagy a zöldségeké (pl. fokhagyma, káposzta) visszatérhet. Hasonlóképpen a parfüm illata is „előjöhet” egyéb módokon. Ez a megállapítás arra ösztönözzön minket, hogy az adott körülmények határozzák meg a parfüm használatát. Emiatt nem csak a bőrön való alkalmazásról lehet szó. Olykor egy könnyedén rászórt, leheletnyi parfüm az öltözéken tartósabban és másképp hat, mint a bőrön. Azzal a feltétellel, hogy a mosópor illata nem dominál, és nem keveredik össze a parfümével. 

forrás: Patika Magazin.hu