Információk, érdekességek

A mágikus mentol

2019. január 15.

Fotók: pixabay.comHazánkban a fodormenta és a borsmenta a legismertebb, de csak ez utóbbi tartalmaz mentolt.

A borsmentát minden földrészen termesztik. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Nálunk vizek mellett, nyirkos, nedves helyeken található.

A borsmenta egész föld feletti részét gyűjtik illóolaj lepárlására. A gyűjtésre legalkalmasabb időszak az, amikor a tövek 50%-a virágzik. A borsmentalevél (Menthae piperitae folium) illóolajat és polifenolokat tartalmaz. Illóolajának jellemző fő alkotórésze a mentol. A mentol jellegzetes szagú, hűsítő vegyület. A bőrön hidegérzetet vált ki. A mentol befolyásolja a nyálkahártya és egyes külső elválasztású (exokrin) mirigyek működését. Fokozza a nyálképződést és az epetermelést, de csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését, a gyomornedv képződését.

A mentol és az illóolaj egyéb összetevői enyhe helyi érzéstelenítő hatással, továbbá gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A borsmentalevelekből készített teát, illetőleg gyógyszereket emésztési zavarokban (dyspepsia) használják. A hidegen, kortyonként fogyasztott tea, émelygést, hányingert csökkent, ártalmatlan szer terheseknek.

Az illóolajat és a mentolt a bőrgyógyászatban és a fül-orr-gégészetben használják. A mentolos hintőporok, kenőcsök, szeszes oldatok (0,5-1% mentollal) csökkentik a viszketést (pruritus). A mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya-gyulladás következtében fellépő fokozott váladéktermelést, ezért az olajos orrcseppeket náthában (rhinitis), de garatgyulladásban (pharyngitis) és gégegyulladásban (laryngitis) is rendelik. A külsőleges használatra szánt mentolos szeszes oldatok bedörzsölőszerek izomfájdalmakban (myalgia).

A kozmetikai iparban, fogpaszták készítésénél elterjedt hűsítő-, illatosítószer, egyes gyógyszerformák előállításánál pedig ízfedő.

A mentolt tartalmazó készítmények csecsemőknél, kisgyermekeknél az orrcseppek, nyálkahártyák ecsetelésére ellenjavalltak.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg!

forrás: Patika Magazin