Információk, érdekességek

A gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között különbség van

2020. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszerek a gyógyszertörvény hatálya alá tartoznak. Szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, egészen az alapanyagok beszerzésétől a gyártáson át a forgalmazásig, az engedélyezésen át a selejtezésig amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.

A gyógyszer szakértője a gyógyszerész, tehát a beteg bátran és bizalommal fordulhat felé információért. Az étrend-kiegészítők, mint az a nevükből is sejthető, a táplálkozásunkat egészítik ki, és ennek megfelelelően az élelmiszertörvény hatálya alá tartoznak.

Mivel egyik élelmiszerről sem állítunk gyógyhatást, így ezekről is tilos! A gyártástól a forgalmazásig közel sem vonatkoznak olyan szigorú törvények rájuk, mint a gyógyszerekre. Az étrend-kiegészítőknél a gyártás, forgalmazás, minőség, reklámozás tekintetében szinte a gyártók lelkiismerete a mérce. Nincs hatósági ellenőrzés.

A terméket nem kell engedélyeztetni!
A megfelelő hatósághoz „csak” be kell jelenteni – akár aznap, amikor bekerül a boltok, patikák polcaira. A szakemberek – orvosok, gyógyszerészek – hivatalosan nem jutnak hozzá szakmai információhoz az étrend-kiegészítőkről, hacsak a gyártó cég ezt meg nem teszi. Az étrend-kiegészítők különösen bizalmon alapuló termékek.

Ezért nagy jelentőségű az az önszabályozó piaci együttműködés, a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely biztosítja a betegeket arról, hogy a gyógyszertárakban csak minőségi étrend-kiegészítők legyenek kaphatók.
Sz. J.

forrás: Patika Magazin