Információk, érdekességek

A gyermekkori szívbetegsége kezeléséhez nyújtottak segítséget

2020. március 01.

Gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázaton három kórházi osztály összesen nettó hárommillió forint értékben nyert műszertámogatást. A pályázó szülők ezzel hálálták meg azt az áldozatos munkát, amelynek köszönhetően gyermekük felépült. A budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekkardiológiai Intenzív részlege így egy pacemaker készülékkel lett gazdagabb, amely a gyermekkori szívbetegségek kezelésében nyújt hathatós segítséget.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ami az egyik leggyakoribb ritka betegségnek számít. Gyermekkardiológiai ellátásban több mint 15 000 gyermek részesül. A szívbetegségek egyik leggyakoribb formája a ritmuszavar, amelynek kezelése a picik mérete és gyenge immunrendszere miatt újszülött – és csecsemőkorban különösen nehéz. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett hatékony és innovatív megoldást nyújthat azonban a nyelőcsőbe vezethető, elektródával működő pacemaker, amellyel most a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázat jóvoltából a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet is gazdagodott. 

„Évente 1000 gyermeket veszünk fel a GOKI Gyermekszív Központba, és körülbelül évente 500 szívműtétet és 200 szívkatéteres beavatkozást végzünk, ezért fontos, hogy korszerű, innovatív műszerekkel legyünk ellátva. Az elnyert pacemaker a gyermekkori szívritmuszavarok kezelésében van nagy segítségünkre, és a gyors szívfrekvenciával járó, visszatérő ritmuszavarok kezelésére fogjuk használni az újszülöttek, valamint csecsemők esetében” – mondta Dr. Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának gyermekellátásért felelős orvos igazgatója. 

Varázslatos gyógyulások

Egy súlyos agyvérzéssel született koraszülött kisfiú kezelőorvosai nem sok reményt láttak a gyógyulására, a terapeuták türelme, kitartása, a gyermekben való hit, a megfelelő motiváció és a játékos munka azonban megtörte a jeget. Ma már a kisfiú is kíváncsi a világra, szívesen dolgozik, várja a foglalkozásokat – ami a szülők számára maga a varázslat és csoda.

Egy mindössze 400 grammal született kislány szülei 172 küzdelmes nap során megjárták a poklot és a mennyet is, de kisbabájuk élni akarása, kitartása és mosolya arra sarkallta őket, hogy büszke szülőként helyt álljanak és segítsék a kórházi dolgozók munkáját.

A pályázaton az alábbi intézmények gazdagodtak műszerekkel:

Város Nyertes Elnyert műszer
Budapest Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet – Gyermekkardiológiai Intenzív részleg pacemaker készülék 
Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – Perinatális Intenzív Centrum  csecsemő kocsik
Nyíregyháza Sz-Sz-B-M Jósa András Oktatókórház – Gyermekrehabilitációs Osztály neurofeedback készülék
forrás: Bébik.hu