Információk, érdekességek

A gyerekszoba kialakítása

2020. január 29.

Fotó: 123rf.comMire a várva várt apró jövevény megérkezik a családba, általában már minden készen áll a fogadására. Gyerekágy, pelenkázó, kiskád, babakocsi és egy ruhásszekrény babaruha, izgatott nagymamák és nagypapák. Sokszor felmerül a kérdés, főleg az első gyermeküket váró szülőkben, hogy mi a jobb, ha külön szobába kerül a baba vagy a szülők hálószobájába.

Érvek és ellenérvek szólnak mindkét lehetőség mellett, mégis biztonsági és kényelmi okokból célszerű az újszülöttet az első hónapokban a szülők hálószobájában elhelyezni. Ez megkönnyíti a mama dolgát elsősorban az éjszakai szoptatások idején, másrészt a baba állandó felügyelet alatt lehet, ami szintén szükséges az első életévben. A hálószobában ilyenkor szükség van a kiságy és a pelenkázó mellett egy kisszekrényre a babaruhák és a babaápolási termékek számára, egy kényelmes fotelre a szoptatáshoz, és egy gyenge fényű éjszakai lámpára.

Nagyon hamar eljön az ideje annak, hogy a gyermek beköltözzön a saját birodalmába. Az első év végén már felfedezi a lakást, a különböző helyiségeket, és szemmel láthatóan otthonosan érzi magát a saját kis kuckójában.

Ha már külön szobája van

A gyerekszobát gondosan, az apró tulajdonos igényeihez igazodva kell kialakítani.
A szoba legyen világos és jól fűthető. Nem a magas hőmérséklet a lényeges (télen 21–22 °C az ideális), hanem az, hogy hamar befűthessük. A falon lehet vidám tapéta, kifesthetjük házilag virágokkal és állatokkal, vagy telerakhatjuk színes képekkel. Már az egészen apró gyermek is szívesen nézegeti a vidám képeket a szobája falán.

Használjunk természetes anyagot, fát, vesszőből készült székeket és ládákat, gyapjútakarókat.

Ha lehetséges, ne legyen padlószőnyeg a gyerekszobában. Inkább vastag, fölszedhető szőnyeget válasszunk, amit könnyen tisztán tudunk tartani, rendszeresen át tudunk szellőztetni és kiporolni, és legyen meleg, mert a gyerekek sokat játszanak a földön.

Fotó: 123rf.comA bútorok igazodjanak a gyermek méretéhez. Mindig legyen egy kényelmes asztalka és néhány szék körülötte, amelyre a kisgyerek egyedül is le tud ülni. A ruhásszekrények és a tárolószekrények lehetnek elemes bútorok, amelyeket igény szerint tudunk bővíteni.

A játékok a gyermek számára is elérhető helyen legyenek. Tároljuk őket nyitott polcokon vagy ládákban, színes kartondobozokban. Így önállóan elő tudja venni azokat, és könnyebben elérjük, hogy játék után el is pakolja őket. Jelöljünk ki egy külön polcot a könyveinek, ezzel is próbáljuk elérni, hogy szeresse és becsülje azokat. Egy kényelmes kisszéket is odakészíthetünk melléjük, hogy örömmel vegye őket kézbe nap mint nap.

A konnektorokat védődugóval lássuk el, az ablakok legyenek jól zárhatók. Ha az ablakon nincs redőny, akkor szereljünk fel sötétítőfüggönyt, mert a délutáni alvás is jobban esik a csendes félhomályban. Jó, ha van a szobában egy biztonságos éjjelilámpa arra az esetre, ha éjszaka szüksége van valamire, és amit később egyedül is tud kezelni

Mindenképpen hagyjunk a lehetőségekhez képest egy nagyobb szabad teret a játék számára, ahol nyugodtan építhet, labdázhat, babázhat gyermekünk.

Engedjük, hogy a gyermek valóban sajátjának érezze a szobáját, ne rendezzük át a megkérdezése nélkül, fogadjuk el, ha új helyet keres a játékoknak, vagy úgy dönt, hogy egy-egy tárgynak mától máshol van a helye.

forrás: Bébik.hu