Információk, érdekességek

A fürdőszobai eszközök szavatossága

2019. október 08.

Fotó: pixabay.com

A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Kozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.

Szempillaspirál

Minden egyes használatkor a szempillaspirál tokjába levegő kerül. Ezáltal a szempillafesték baktériumokkal keveredik, így fájdalmas szemirritációt okozhat. Ezért a szempillafestéket 10-12 hetente le kell cserélni. Amennyiben a termék már korábban csomósodik, vagy változik az illata, azonnal ki kell dobni.

Fogkefe

Függetlenül attól, hogy elektromos vagy manuális fogkefét használunk, a fogkefét vagy a cserélhető fejet 3 havonta cserélni kell. Fertőzéses nátha, vagy szájüregi gyulladás esetén már sokkal hamarabb. Természetesen akkor is, ha a sörték eldeformálódnak. 

Krémek

Legyen szó arckrémről vagy testápolóról – a krémek általában 12 hónapig használhatóak fel. Állag- vagy illatváltozás esetén hamarabb kell leselejteznünk őket. Amint kinyitjuk a krémet, és az a levegővel és a bőrünkkel érintkezik, baktériumok kerülnek bele. Ezek elszaporodása hozzájárul a krém lejártához, és fertőzést okozhat a bőrön. Higiénikusabb a krémhez spatulát használni, vagy légmentesen záródó, pumpás adagolóval felszerelt flakonos kenőcsöt választani.

Szérumok

A víztartalmú szérumok felbontást követően 6 hónapig őrzik meg minőségüket. Minél magasabb a víztartalom, a szavatossági idő annál rövidebb. Mikroorganizmusok nagyon könnyen elszaporodhatnak ezekben a készítményekben. A magasabb zsírtartalom tartósabbá teszi a terméket. Fény-, hő-, és páratartalom is csökkentheti a lejárati időt. A készítményt nem szabad napos ablakpárkányon vagy fűtőtest közelében tárolni. 

Szemkörnyék-ápoló

A szemkörnyékápoló-krémek általánosságban kevesebb tartósítószert tartalmaznak, mint az arckrémek. Ezáltal nem ingerlik ezt az egyébként is érzékeny részt. Az arckrémek többsége csak 3 hónapig használható fel, de legfeljebb fél évig. Ugyanez érvényes a natúrkozmetikumokra is, amik rendszerint nem tartalmaznak tartósítószert.

forrás: Bébik.hu