Információk, érdekességek

A forró vizes fazéktól a kompresszoros inhalátorig

2017. december 11.

Egy fazék kamillás forró víz fölé hajolni, a gőzt belélegezni, miközben a fejet törölköző fedi? Sokak számára ismerős a köhögés csillapításának, az orrdugulás mérséklésének, az ingerelt nyálkahártya megnyugtatásának régi módja. De, jó-e ez a megoldás, pláne a gyerekeknél? 

Ez a forrázás veszélyét magában hordozó és a szemet esetlegesen irritáló módszer már a múlté.

Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

Aki biztonságos inhalálásra vágyik, vásárolhat speciálisan erre a célra szolgáló készüléket, ami célzottan a felső légutak nyálkahártyáit nedvesítve hoz enyhülést a náthás, influenzás panaszokra vagy az arcüreg-, homloküreg-gyulladás tüneteire. Ezek a készülékek sóoldatokkal, gyógynövényes kivonatokkal (pl. kamilla) vagy illóolajokkal (pl. eukaliptuszolaj, fenyőolaj) kevert vízzel is működtethetők – igény szerint. Tudni kell azonban, hogy a hagyományos, párologtatásos elven működő készülékekkel „csak” a felső légutak nyálkahártyája kezelhető, mivel a pára nem jut el az alsóbb légutakba.

Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal  a gyerekeknél!

Kifinomult technológiával lehetőség nyílik arra is, hogy a gőz belélegzésével mélyre, a tüdő legmélyebben fekvő szegleteibe is bekerüljenek az aprócska gyógyszeres cseppek, erre például asztma vagy egyéb tüdőbetegségek kezelése esetén szükség van. Ebben az esetben a porlasztott folyadékcseppek mérete lényeges, ugyanis csak a 3-5 mikrométeres átmérőjű, mikroszkopikus méretű cseppek képesek az alsó légutakba is eljutni, a nagyobbak nem. Kompresszoros párásító készülék segítségével elérhető, hogy a kívánt méretű (gyógyszeres) cseppecskék álljanak rendelkezésre, és belélegzéssel azok a terápiás hatás helyére jussanak.

Ezért jó, ha párásítunk

Elsőre talán meglepő, de már az ókorban is éltek az inhalálás nyújtotta terápiás lehetőségekkel. A fejlődés máig óriási volt: napjainkban már barátságos megjelenésű, speciális feltétekkel rendelkező, nagy hatékonyságú, kompakt készülék formájában is megvásárolhatók az otthon is használható inhalátorok, amelyek a legkülönfélébb felső és alsó légúti kezelésekhez nyújthatnak támogatást, akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu