Információk, érdekességek

A fogakat is károsítja a dohányzás

2016. július 18.

Senki sem lepődik meg azon, ha a dohányzás és a tüdőrák összefüggései kerülnek szóba. Az ellenben kevésbé közismert tény, hogy a dohány a fogakat is károsítja.A dohányosoknak háromszoros esélyük van a fogínygyulladásra, ami – későn felismerve - akár a fogak elvesztésével is járhat.

A dohányosoknak jobban sorvad az ínyük

Pedig így van – áll Dr. Kurt Gerritz tanulmányában. A Német Fogorvosok Egyesületének tagja szerint a dohányosokat nagyobb eséllyel éri utol a parodontitis (a fogágy betegsége). Ennek következménye, hogy a fogak meglazulnak, elmozdulhatnak, sőt, a tapadásveszteség miatt könnyebben ki is eshetnek.

Aki naponta tíz vagy annál több szál cigarettát elszív, számíthat rá, hogy a parodontitis veszélye jelentősen nő – állítja Gerritz doktor. Elméletét az a 13 000 adat is megerősíti, melyet egy USA-ban végzett felmérés során gyűjtöttek össze. Eszerint aki csak fél doboz cigarettát is elszív egy nap, háromszor nagyobb eséllyel lesz kénytelen szembenézni a fogágy gyulladásos megbetegedésével, mint nemdohányzó társai. Napi másfél doboz cigaretta elfogyasztásával ez a veszély hatszorosára nő – áll a Journal of Periodontology nevű szaklapban megjelent tanulmányban.

A dohányzás károsítja a száj vérkeringését

Parodontitis a gingivitisből (fogínygyulladás) alakul ki. A dohányosoknak márpedig nagyobb eséllyel gyullad be a fogínye, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert: a baktériumok könnyebben kifejthetik áldatlan hatásukat. A dohányzás károsítja a száj vérkeringését is, így a fogíny érzékenyebb lehet a fertőzésekre, hiszen rosszabb a tápanyag- és oxigén-ellátása is.

A vérkeringési rendellenességekért a dohány érszűkítő hatása a felelős. Nem csupán a láb vagy a szív esetében igaz ez, hanem a szájban is jelentkezik. Sőt, ott fokozottabban, mert a szájüregben levő erek sokkal finomabbak és gyorsabban is szűkülnek, mint a test más részein.
 

A fogínygyulladást nehéz idejében felismerni

A gyógyítást megnehezíti, hogy a betegséget a laikus nehezen ismerheti föl, így mire orvoshoz jut, már igen előrehaladott állapotot kell kezelni. A gyulladás jele normális esetbe a fájó, duzzadt, vörös íny. A dohányosok ínye ugyanakkor gyakran világosabb a nemdohányzókénál (ez is a keringési rendellenesség miatt), még akkor is, ha már fennáll a gyulladás. Így nehezebb felismerni a bajt – teszi hozzá Lena Persson, a Stockholmi Karolinska Kórház Fogászati Intézetének kutatója.

Persze a parodontitis megelőzése nem csak a fogak érdekében tanácsos: a betegség szövődményeképp szív- és érrendszeri, keringési rendellenességek, krónikus bronchitis, szívroham vagy koraszülés is előfordulhat.

forrás: Patika Magazin