Információk, érdekességek

Svéd ropogós kenyér

2019. január 20.

Egyszer kell csak nekiállni, és megcsinálhatunk egy nagyobb tételt, hiszen sokáig eláll. Sokkal finomabb, egészségesebb és menőbb, mint a bolti! kell csak nekiállni, és megcsinálhatunk egy nagyobb tételt, hiszen sokáig eláll. Sokkal finomabb, egészségesebb és menőbb, mint a bolti!  

Hozzávalók:

250 g rozsliszt, plusz egy kevés a nyújtáshoz
100 g kenyérliszt
1 tk instant élesztő
1 ek köménymag
1/2 tk só
200-250 ml langyos víz

Elkészítése:
1. A kétféle lisztet, az élesztőt, a köménymagot és a sót keverjük össze egy nagy tálban. Nyomjunk a közepébe ököllel mélyedést, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy összekeverve kemény tésztát kapjunk. 

2. Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, és dagassszuk 10 percig, amíg sima és ruganyos nem lesz. Készíthetjük a konyhagép dagasztókarjával is, ebben az esetben 7 percig dagasszuk. Takarjuk le, és hagyjuk 45 percig kelni. 

3. Osszuk a tésztát 20 darabra, mindegyiket formáljuk golyóvá. A sütőt melegítsük elő 230 fokra (a gázsütőt 8-as fokozatra). 

4. A nyújtódeszkát hintsük meg bőven rozsliszttel, és mindegyik tésztagolyót nyújtsuk ki 11 cm-es köralakra. Szurkáljuk meg a korongokat  villával. 

5. Előmelegített sütőben, több adagban süssük meg (2-5 perc), hogy barna és ropogó legyen. A sütőből kivéve tegyük rácsra hűlni. Légmentessen tárolva akár 2 hónapig is eláll.

A receptet Alison Walker könyvében olvastuk, amely nemrég jelent meg a Corvina kiadónál, és sokféle, a saját konyhánkban, saját kezünkkel elkészíthető receptet tartalmaz, az egyszerűbb, gyerekekkel együtt készíthető finomságoktól, mint a tiffin vagy a csokoládétallér, a sós kekszekig és chutney-kig, melyek a sajtokhoz passzolnak remekül, egészen az igazán különleges macaronokig, vagy trüffelekig, melyekből szép kis dobozkákba vagy üvegekbe csomagolva, szalaggal átkötve igazán különleges ajándék lesz.
forrás: Harmonet