Információk, érdekességek

Milyen esetekben segíthet rajtad a kineziológus?

2021. március 14.

A kineziológia a természetgyógyászat illetve az alternatív gyógymódok közé tartozik, amely az izmok feszültségi állapotának vizsgálatával foglalkozik. Ennek alapján következtet főleg lelki-, pszichológiai eredetű problémákra. Az izmok egyensúlyi állapotának helyreállításával történik a kezelés. Számos olyan lelki eredetű probléma létezik, amelyeken segíthet egy kineziológus szakember.  

A munkahelyi stressz, a szorongás, az önbizalomhiány vagy valamilyen trauma feldolgozása is lehet tárgya a kezeléseknek. Párkapcsolati problémák, válás, egy hozzátartozó elvesztése vagy akár a terhesség utáni stressz is okozhat állandósult letargikus lelkiállapotot. Ezek feloldáshoz érezheted úgy, hogy segítségért kell folyamodnod. A pandémia idején a bezártság és a szociális kapcsolatok csökkenése tovább fokozhatja a lelki panaszok elmélyülését.

A kineziológia tudományos alapjai

A kineziológia azon a megfigyelésen alapul, hogy a test energetikai egyensúlyából történő kibillenése izomfeszültségeket, állandósult izomgörcsöket okozhatnak. Az alkalmazott kineziológia felhasználja a kínai gyógyászatból ismert meridiánok energiaáramlását, illetve az akupunktúra irányelveit. De a pszichológia- és a csontkovácsolás ismereteire is támaszkodik.
 
Az a tény, hogy a test, az izmok megfeszülésével vagy elernyedésével reagál bizonyos negatív vagy pozitív élethelyzetekre jól ismert. Elég csak arra gondolnod, hogy egy nyomasztó helyzetben görcsbe rándul a gyomrod, egy kellemes, nyugodt környezetben pedig az izmaid is könnyebben ellazulnak. A hazugságvizsgáló módszerek is az akaratlan izommozgások detektálásán alapulnak. Az alkalmazott kineziológia módszertanát az amerikai Dr. George Goodheart fektette le. Izomteszteléssel feltárta a test reflexzónáinak és izmainak kapcsolatát.
 
Módszerének lényege, hogy az izomfeszültségek lokalizációjából következtetni lehet a kiváltó lelki okra, amely akár tudatalatti szinten is megbújhat. Az izomlazító gyakorlatok és a lelki terápiák együttese alkalmazása hozhat javulást. A kineziológia holisztikus szemléletű alternatív gyógymód, amely az emberi testet-lelket egységként vizsgálja és kezeli. Hazánkban a kineziológia gyakorlása szakvizsgához kötött, amennyiben egészségügyi tevékenységként kívánja folytatni a szakember.

Hogyan történik mindez a gyakorlatban?

Amikor a páciens felkeres egy kineziológust a szakember izomteszteléssel igyekszik feltárni a probléma gyökerét. Különböző izomcsoportok kitapintásával megfigyeli, hogy azok hogyan reagálnak a beteg számára feltett kérdésekre, érzelmi ingerekre. Az izmok feszült vagy elernyedt állapotából lehet következtetni az energetikai-érzelmi állapotra. A tudatalatti rendszer az izmok megfeszítésével vagy elernyedésével „jelez”, így reagál az adott problémára, a kineziológus által feltett kérdésekre. A pozitív ingerek erősítik, míg a negatívok gyengítik a test válaszreakcióját, amik a gyakorlott szakember számára kitapintható. A folyamatot bio-feedbacknek hívják.
A probléma feltárása után következhet maga kezelés, az oldás. Többféle, úgynevezett szelíd kezelési módok segítségével történik. Ez lehet színterápia, illóolajok alkalmazása, Bach-virágteráia. Pozitív gondolatok erősítése, a negatív viselkedési minták tudatosítása és korrigálása. Fizikai szinten akupresszúrás pontok masszírozásával illetve speciális tornagyakorlatok segítségével történik a kezelés.

Mikor segíthet a kineziológia?

A kineziológiai kezelés olyan esetekben is hatékony lehet, amikor a hagyományos orvoslás módszerei nem hoztak eredményt. De azok kiegészítő terápiájaként is alkalmazható, hiszen egy fizikai szinten megjelent betegségnek a lelki eredetét is érdemes tisztázni.  Az alkalmazott kineziológiával egyaránt kezelhetőek testi- illetve lelki eredetű panaszok. A pszichoszomatikus rendszerben oda-vissza hatnak egymásra a pszichológiai és testi problémák.
 
Fordulhatsz kineziológushoz konkrét vagy még nem felismert probléma feldolgozása miatt is. Párkapcsolati válság, munkahelyi stressz, önértékelési problémák, szorongás, traumák esetén egyaránt hasznos lehet a terápia. Hosszú távon ezek a lelki gondok fizikai elváltozásokhoz is vezethetnek. Testi megbetegedések hátterében is állhat valamilyen pszichés probléma, amelyen segíthet a kineziológiai oldás. Daganatos elváltozások, meddőség és egyéb szervi zavarok javulását is elősegítheti, ha lelki szinten kiegyensúlyozott állapotot hozol létre.
 
A kezelések eredménye számos tényezőtől függ. Egy régmúltra visszanyúló, akár már a tudatalattiba eltemetett trauma feldolgozása hosszabb időt, több kezelést is megkövetel. De bizonyos esetekben azonnali javulás is tapasztalható. Általában 4-5 oldásból álló kezelés szokott látványos eredményre vezetni. Mivel a kineziológia a test öngyógyító folyamatait támogatja, a megfelelő egyensúly kialakulását az is befolyásolja, hogy a páciens mennyire befogadó és aktív saját gyógyulási folyamatában. Hiszen a feltárt lelki problémákat végső soron neked magadnak kell helyre tenned, feldolgoznod.
 
A kezelések után a szakember izomteszteléssel bizonyosodik meg arról, hogy megszűntek-e vagy csökkentek-e a korábban tapasztalható izomfeszültségek, görcsök, majd a vizsgálatok alapján dönt a további kezelésekről.

A kineziológia tehát egy olyan holisztikus szemléleten alapuló alternatív módszer, amely a test energiaegyensúlyának zavarait tárja fel és hozza ismét egyensúlyba. Ezáltal együttesen képes lehet mind egyes fizikai megbetegedéseket és a lelki problémákat orvosolni, mindezt az izmokban tapasztalható feszültségek és görcsök oldásával.

forrás: Harmonet.hu