


Információk, érdekességek
A palacsinta misztériuma
2018. március 04.
Ma reggel valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon jelent-e valamit, ha folyamatosan a palacsinta jön vele szembe, akár recept, akár hírlevél, akár fotósorozat formájában. Íme a jelentése!
Az evés nem puszta tápanyagfelvétel, hanem érzelmi jelentőséggel bíró cselekvés, ezért az ételt nem elég pusztán tápértékben mérni, hanem érzelmi jelentését is mérlegelni kell, sőt ebből következően minden táplálkozási cselekedetünk hátterében komoly lelki folyamatok zajlanak, vagy feltárandó emlékek bújnak meg. Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.
A téli hónapokban finom lezárás és enyhe elmúlás sétálgat lelkünk körül, épp emiatt ölelésre, a szeretet befogadására vágyunk - vélhetően ezt az érzést faljuk fel a palacsintával. Ez persze csak azokra igaz, akik a sóvárgást érzik a palacsinta láttán.
Nutellás banános amerikai palacsinta
Hozzávalók (kb 15 db):
• 220 g liszt
• 1 csipet só
• 2 ek cukor
• 7 g sütőpor
• 2 tojás
• 55 g vaj
• kb 3,5 dl tej
Elkészítés:
1. A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára egy kézi habverővel.
2. Közepes lángon süssük a palacsintákat, majd amikor elkezd buborékozni a teteje, akkor fordítsuk meg.
3. Minden réteg tetejét kenjük meg vékonyan nutellával, és daraboljunk rá banánt.
4. A csokiöntethez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd keverjük össze a meleg tejszínnel, és hűtsük le.
5. Fogyasztás előtt a palacsintatornyot locsoljuk le az öntettel.