Információk, érdekességek

A lelki állapot újrahangolásának titkai

2019. szeptember 21.

A jóga világképe úgy tartja, hogy minden pillanatban, amikor gondolunk valamire, megerősítünk bizonyos mentális mintákat, melyek az emlékezetünkben egyfajta "energia lenyomatként" megmaradnak. Ezek a minták az érzelmek segítségével vésődnek be elménkbe, majd maguk is érzelmeket hoznak létre, kialakítva egy állandó energetikai körforgást. Ez befolyásolja azt, amit a köznyelv lelkiállapotként ismer.Vajon mi a legegyszerűbb módja, hogy a "lelki állapot" minél békésebb és örömtelibb legyen?  

Fontold meg egy régi szufi mese tanulságát: „Ha puha, kellemes felületen akarsz járni és nem szeretnéd, hogy megszúrja a talpad egy tüske, akkor húzz fel egy puha bársonnyal bélelt cipőt. Ne pazarold az energiád arra, hogy az egész világot meg akarod tisztítani a tüskéktől.”

Ugyanígy sokkal bölcsebb és célszerűbb a szemléletmódot, s az abból létrejövő lelkiállapotot megváltoztatni, mint az egész világot átalakítani. Hiszen ha átalakul a nézőpontod, annak természetes eredménye lesz a Valóságod változása. Hiszen a Világ nem más, mint egy „Tükör”.

Mára már egyre többen ismerik fel az ősi bölcsességet, melyet a modern tudomány is megerősít: „Minden ember minden egyes pillanatban teremti a SAJÁT Valóságát.” Ennek alkalmazása azonban még keveseknek megy mesteri szinten. A legtöbben inkább öntudatlanul hozzák létre az élethelyzetüket. Ennek eredményeképp aztán reagálnak a külső hatásokra. Úgy képzelik, elsősorban a körülményeket kell megváltoztatni, ha el szeretnék érni a céljukat, vagy meg akarják oldani a problémájukat.

Természetes jelenség ez, hiszen mindenkit erre tanítottak, már gyermekkorától kezdve. S ennek eredményeképpen az a fura helyzet áll elő, hogy ha a körülmények kedvezőek jól érzik magukat, ha rosszak – rosszul. Ezért aztán újra és újra próbálják átrendezni a világot. Óriási erőfeszítésekkel ez néha sikerül is, de a folyamatosan változó világban ezt fenntartani lehetetlen. Vagy ha igen akkor még több küzdelem és erőfeszítés árán. Ez az egónak tökéletes, mert a harc, a küzdelem a lételeme, de nem valószínű, hogy örömteli és élvezetes lesz az élet. Lehet ez azonban máshogy is.

Ehhez az kell, hogy elgondolkodjunk azon, hogy egy átlagos napon milyen minőségű gondolatok és érzések sokasága suhan át fejünkön és szívünkön.
Hány százaléka volt olyan minta, mely „ örömöt, hálát, szeretetet, hitet, bizakodást, elfogadást, elégedettséget, megnyugvást, együttérzést ” tartalmazott?

S hány százaléka volt a negatív minőségű, azaz félelem, aggódás, düh, harag, elégedetlenség, türelmetlenség, féltékenység”?

A fentiek fényében vedd őszintén szemügyre azt, milyen érzelmek a domináns energiák a mindennapjaidban. Milyen arányban van ott a Béke, Szeretet, Együttérzés és Hála (mely szavak valójában ugyanarra az energetika minőségre mutatnak rá). Ahogy tudatosan és tiszta szívvel megnézed a koncepcióidat, elképzeléseid - önmagadról és a világról -, azok elvesztik fontosságukat és komolyságukat. Tudatosságod fényében a negatív érzés mintázatok elolvadnak, mint jégdarab a napsütésben, és megszületik helyén a valódi lelkesedés, melyben már nincs elkülönülés és konfliktus, csak Egység és Béke.

Kis gyakorlatok napi szintű alkalmazása (minimum két - három hétig), elképesztő változásokat tud létrehozni a mentális szokások változásában, s ezáltal a lelkiállapotunkban. Lássunk egy példát:

- minden nap idézzünk fel 5 percre ( ha van rá időnk, akkor naponta többször is) egy kellemes, örömteli, békés, harmonikus, vitálitást sugárzó emléket, helyzetet, élményt. Csak hagyjuk, hogy ez az érzés teljes lényünket átjárja, s érezzük, ahogy magával ragad, s átadjuk magunkat ennek az érzésnek.

- Figyeljük s tudatosítsuk, ahogy sejtszinten rögzül újra s újra ez az örömteli érzés minden egyes gyakorlással.

- Az eltárolt öröm-mintádat napi szinten erősítsük magunkban. S a napi szintű gyakorlással egy ÚJ VALÓSÁGOT tudunk teremteni magunk körül, az életünkben. Megteremtjük az örömöt, a szeretetet, a vitalitást, az egészséget, a békességet, a hálát, az áldást.

A jelen helyzet örömteli, pozitív, lelkes és békés gondolatainak és érzéseinek tudatosításával teremtjük a jövő eseményeit és állapotait!

forrás: Harmonet.hu