Információk, érdekességek

A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés

2020. december 17.

A felfekvés a köztudatban olyan betegségként van jelen, mint ami a fekvőbetegeket sújtja, pedig a mozgáskorlátozottakat is érinti. Jó hír viszont, hogy a fekvőbetegek esetében alkalmazott módszerek és készítmények esetükben is hatékonyan és eredményesen használhatóak.  

Képek: FreepikA mozgáskorlátozottság, vagy mozgássérültség fiziológiai fogyatékosság, amely jelentősen behatárolja azoknak a mindennapi életét és tevékenységeit, akiket sújt. Magyarországon a 2016-os statisztikák szerint mintegy 408 000 főt sújt valamilyen fogyatékosság. Ezen belül a a mozgássérültek vannak a legtöbben: közel 50%-os az arányuk a fogyatékkal élők között.
 
A kerekesszékbe kényszerülő mozgáskorlátozottak számára az egyik legnagyobb kihívás, amire a közvélemény figyelme is fokozottan irányul, az akadálymentes mozgás. De korántsem ez az egyetlen probléma, amivel meg kell küzdeniük: a felfekvés is komolyan veszélyezteti az egészségüket.  

Mi az a felfekvés?

A felfekvés (más néven nyomási fekély, decubitus, vagy dekubitusz) egy bőr-, illetve szövetkárosodás. A felfekvés oka, hogy a sokáig mozdulatlan beteg testének bizonyos pontjain a tartós nyomás következtében a vérellátás akadozik. A csökkent vérkeringés következtében oxigén- és tápanyaghiányos állapot alakul ki az érintett szövetekben, ami a megfelelő kezelés hiányában igen súlyos is lehet. 

Kiket érint a felfekvés?

Minden olyan embert, aki sokáig van mozdulatlanul ugyanabban a fekvő, vagy ülő helyzetben. Vagyis a fekvőbetegeket, akik állapotuknál fogva nem képesek saját erejükből változtatni a testhelyzetükön. Továbbá a mozgáskorlátozott, kerekesszékes személyeket, akik ugyancsak tartósan lehetnek egy pozícióban, így a nyomás hatására az ülőfelületen szövetkárosodás alakulhat ki, mivel nem tudnak testhelyzetet váltani. 

Hogyan előzhető meg, illetve kezelhető ez a betegség?

A mozgatás és a megfelelő étrend mellett a speciálisan erre a célra kifejlesztett bőrápoló készítmények is rendkívül hatékonyak decubitus esetén.
1. Rendszeresen váltsunk testhelyzetet
 
A felfekvés megelőzésénél alapvető fontosságú, hogy a test adott pontjait lehetőleg ne terhelje több órán keresztül tartó nyomás. A mozgáskorlátozott, mozgásképtelen betegek esetében fekvő helyzetben elsősorban a
  • váll,

  • lapocka,

  • csípő, 

  • fenék,

  • és a sarok a felfekvésnek leginkább kitett testrészek.

Ülő helyzetben pedig a
  • csípő

  • és a fenék a fokozottan veszélyeztetett testtájak.

     Aranyszabály, hogy amennyiben lehetőség van rá, legalább kétóránként segítsünk a betegnek testhelyzetet váltani, akár ülő, akár fekvő pozícióban van.
2. A megfelelő tápanyagbevitel szerepe
A külső, fizikai körülmények mellett meghatározó, hogy a szervezet és az immunrendszer mennyire jut hozzá a működéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokhoz. Egy legyengült szervezetű betegnél a felfekvés is sokkal gyorsabban súlyosbodhat, míg akinek ellenálló a szervezete és erős az immunrendszere, könnyebben elkerüli ezt a betegséget is.
 
A mozgásképtelen betegek esetében tehát az egészségi állapot szinten tartásához elengedhetetlen a
  • rostokban, 

  • vitaminokban,

  • értékes, könnyen emészthető fehérjékben,

  • telítetlen zsírsavakban

  • és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag étrend.

3. A felfekvés elleni küzdelemben hatékony lehet egy erre a célra kifejlesztett bőrápoló készítmény 
 
A felfekvés megelőzése érdekében a már említetteken túl lényeges, hogy speciális bőrápoló készítményt alkalmazzunk. Az extra igénybevételnek kitett bőrfelület ugyanis jóval érzékenyebb, ezért a legjobb kerülni a hagyományos testápolókat és bőrápoló krémeket. Ez fokozottan igaz, ha a felfekvés már kialakulóban van, vagy megjelent a beteg bőrén.
 
Fotó: dermolex.huAz ideális bőrápoló készítmény:
  • nem tartalmaz mesterséges színező- és illatanyagokat,

  • hipoallergén, 

  • gyorsan felszívódó

  • és bőrregeneráló tulajdonságú. 

A dermolex gél az összes felsorolt feltételnek megfelel, hiszen kifejezetten a felfekvés megelőzése céljából fejlesztették ki. Ennek köszönhetően hatékony és népszerű szenzitív natúrkozmetikum, amely Magyarországon is könnyen elérhető.
A dermolex bőrregeneráló gél optimális az érzékeny bőr számára. napi alkalmazása pedig tökéletesen illeszkedik a dekubitusz terápiába. Ezt a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának szakmai véleménye is alátámasztja.
forrás: Harmonet.hu