Információk, érdekességek

5 kevésbé ismert dolog, ami enyhítheti a rosacea tüneteit

2023. január 25.

A rosacea sokak mindennapjait keserítheti meg, ugyanis nem gyógyítható, és rendszeres, gondos ápolást igényel. Kialakulásának okai elsősorban a genetikában keresendők, de egyes esetekben hormonális változások és környezeti hatások is előidézhetik. Bár férfiaknál is előfordul, elsősorban a nőket érinti ez a bőrbetegség, amelynek első tünetei 25 és 30 éves kor között jelennek meg. Ezek eleinte enyhék, később fokozatosan, de egyre gyakrabban lesznek láthatóak, majd 50 éves kor körül csúcsosodnak ki.  

A rosacea először bőrpír formájában jelenik meg, ami először csak bizonyos időközönként látható, de később akár állandósulhat is. De a rosaceával küzdők fokozott faggyútermelést és pattanásokat is gyakrabban tapasztalhatnak. Gyulladásos és előrehaladott fázisában kisebb területeken – elsősorban az orr és az orca környékén – piros, pattanásszerű kiütéseket lehet látni, valamint az arc is megduzzadhat. A végső szakaszában már csomók is kialakulhatnak az arcon, legfőképpen az orr körül, ami a faggyúmirigyek túlburjánzásának „köszönhető”. 
 
5 dolog, ami segíthet enyhíteni a rosacea bőrbetegség tüneteit
A rosacea kezelését nem szabad félvállról venni és nagyon szigorú szabályok mentén kell elkezdeni, ha a tünetek enyhítése a cél. Ebben az esetben az érfalak erősítésére kell helyezni a hangsúlyt, illetve az értágulatot előidéző hatások elkerülésére. A következő tanácsokat betartva valóban van esély az állapot hosszú távú normalizálására.
 
Tudatos étkezés
Mint a legtöbb betegség esetében, nagyon fontos az annak megfelelő táplálkozás – vagyis bizonyos ételek be- és kiiktatása. A rosacea diagnosztizálását követően tiltólistára kell tenni az alkoholt, a túl forró ételeket és italokat, ezek mellett a csípős vagy túl fűszeres fogásokat, valamint a koffeint, tehát a kávét és a kólát is. De búcsút kell intenünk az olyan fűszereknek, mint a bors, a paprika, a fahéj és a curry, a mesterséges aromát tartalmazó élelmiszereknek, a gyümölcsök közül pedig a citrusféléknek.
 
Kíméletes nyugtatás
A megfelelő diéta betartása mellett a bőr megfelelő ápolása is elengedhetetlen. Csak és kizárólag a rosacea tüneteinek kezelésére kapható termékeket szabad használni, amelyek százszázalékosan óvják az érzékennyé vált bőrt. A tisztításnál kerülni kell a szárító hatású arclemosókat, krémeket, tonikokat, ezért inkább nyugató összetevőket – mint az aloe vera – tartalmazó készítményeket célszerű vásárolni. A smink minden esetben legyen alaposan eltávolítva más szennyeződésekkel együtt, hogy semmi se erősítse fel a gyulladást! 
A termékek használata során pedig minden esetben fokozottan kell ügyelnünk a gyengédségre: kíméljük a bőrfelszínt, amennyire csak tudjuk! Azaz: ne dörzsöljük, ne radírozzuk durván, ne töröljük erőteljesen!
 
A stressz kerülése
A stressz minden betegség, így a rosacea esetében is rontja a már egyébként is látványos és kellemetlen tüneteket. Érdemes olyan módszereket alkalmazni, amelyek nyugtatnak és segítenek a lelkiállapot helyre billentésében – iyen a jóga, a ginsengből készült tea fogyasztása, a meditálás vagy a természetben való kikapcsolódás.
Védelem az időjárás viszontagságaival szemben
A bőrbetegségnél nagyon nagyon fontos a fényvédelem – magas faktorszámú fényvédő használatával –, hiszen a napfény, pontosabban az UV-sugárzás hatására felerősödhetnek a tünetek. De nemcsak a napfénytől kell óvni a rosaceás bőrt, mivel a szél, a hideg ugyanúgy ki tudja kezdeni a gyulladt bőrt. Ilyenkor a maszk, illetve sál alkalmazása segíthet.
 
A csodaszer
Kiemelt szerepet kap a hidratálás, amely során a gazdagabb, tápláló krémek kerüljenek előtérbe – ezeket reggel és este is szükséges használni. Az ilyen termékek, ha jó minőségűek, erősítik, védik a bőr szerkezetét. Ilyennek lehet mondani a csiganyálkrémet, amely allantointartalma miatt igazi csodaszer a kipirosodott, rosaceás bőr számára. De a csiganyálkrém azok számára is jó választás, akik az ápolás mellett a ráncok csökkentésében és a pigmentfoltok halványításában is érdekeltek. 
 
Termékek tesztelése
Soha nem lehet elég óvatos az ember! Ezért bármilyen terméket is ajánlanak – legyen az kifejezetten rosaceás bőrnek megfelelő krém vagy lemosó –, kötelező egy kisebb tesztet csinálni az első használat előtt. A bőr egy kevésbé látható felületén nézzük meg, hogyan reagálunk rá, így elkerülhetjük azt, hogy még nagyobb kellemetlenséget okozzunk magunknak. Így ráadásul képet kaphatunk arról, hogy érzékeny-e rá a bőr, hatásos-e vagy éppen biztosan olyan összetevőket tartalmaz-e, amelyek nem okoznak allergiás vagy gyulladásos reakciót.
Ha bármilyen ezekhez hasonló tüneteket tapasztal magán valaki, először mindenképp kérje ki egy bőrgyógyász vagy kozmetológus véleményét. A helyes diagnózist felállítása után összeállíthatják a megfelelő kezelési tervet, mi pedig az enyhülés útjára léphetünk.
forrás: Harmonet.hu