Információk, érdekességek

3 gyógynövény tipp a tavaszi fáradtság leküzdésére

2021. március 09.

Levert vagy? Úgy érzed legszívesebben ki sem másznál az ágyból, hanem inkább végigaludnád a napot? Nincs kedved semmihez? Fáradt vagy és nyűgös? Gyerünk! Szedd össze magad! Ideje újra erőre kapni, hogy újult erővel vághass neki a tavasznak.  

A hosszú, hideg tél után teljesen normális, hogy az ember úgy érzi, végképp kimerült. A szervezet felhasználta az elraktározott vitaminok nagy részét, és lehet, hogy a hideg ellen növesztettünk néhány helyre plusz zsírpárnát is. Természetesen melegítési célzattal! Az időjárás változást és a biológiai ritmusunk változása is eléggé leterheli testünket.

Mi is az a szerotonin?

Fel a fejjel! A tudósok szerint van biológiai magyarázat a tünetegyüttesre.

Állítólag az agy egyik hormonjának szintcsökkenése okozza az úgynevezett tavaszi fáradtságot. Ennek a hormonnak lényeges szerepe van a szorongás csökkentésében, valamint a hangulat- és aktivitásszabályozásban. Természetesen a megoldás nem az, hogy rögtön magunkba tömünk egy rakás szerotonin tartalmú hormonkészítményt. Isten ments!

Mi a megoldás?

Előszöris ránk fér egy pár napos tisztító kúra, ami segít kitakarítani a szervezetünkben felhalmozódott salakanyagokat.

Ha tehetjük, akkor menjünk el kirándulni, lehetőleg napsütésben, ezzel is növelve szervezetünkben a D-vitamin szintet. Fogyasszunk sok nyers gyümölcsöt, zöldséget, kényeztessük szervezetünket könnyű ételekkel, hogy a nehéz téli táplálkozás után, most ismét felszabaduljon a teher alól. Menjünk el masszázsra is, hogy a téli lustulás után újra aktivizálódjanak fáradt izmaink!

Citromfű az életelixír

És ne felejtkezzünk el a gyógyteákról! Nagyon hasznos segítő társaink lehetnek ebben az időszakban. Különösen hatékony ilyenkor a citromfű tea. Neve a méh görög elnevezéséből (melissa) ered, és valóban kertünkbe csalogatja a méheket. A méhek állítólag soha nem hagyják el azt a kertet, ahol citromfű terem. Kellemesen intenzív illata nemcsak légfrissítő hatású, de még a nem kívánatos rovarokat is távol tartja.
 
A citromfű kedélyjavító hatását már régen felismerték, 500 évvel ezelőtt „életelixírnek” nevezték. A száz évet megélt emberek közül állítólag sokan fogyasztottak citromfű teát.

Hatásai:

  • Idegnyugtató
  • Esténként fogyasztva elősegíti a nyugodt alvást
  • Oldja a menstruációs görcsöket is
  • Erősíti a legyengült szervezetet

A citromfű mellett még igen hasznos ebben az időszakban csipkebogyó teát fogyasztani.

A csipkebogyó igazi C-vitamin bomba a szervezetnek

Erőre kapunk tőle, és persze nagyon finom is.

A hárslevél tea hatásai:

Este fogyasztva elősegíti az alvást és az emésztést

  • Enyhíti a náthát, meghűlést, fejfájást
  • Csillapítja a lázat
  • Oldja a stresszes állapotot
  • Segít a pánikroham enyhítésében
  • Csökkenti a magas vérnyomást

Hársfőzet a ráncok és szeplők ellen

A hárs virágaiból készült főzet külsőleg alkalmazva

  • halványítja a szeplőket
  • csökkenti a ráncosodást
  • serkenti a hajnövekedést
  • fürdővízhez öntve lazító hatású

Hárslevél-saláta

A fiatal hársleveleket ki lehet próbálni a fejes saláta helyett. Zsengék, ízük kellemesen lágy. Ha megfőzzük, még levest is lehet velük sűríteni.
A kifejlett leveleket érdemes megszárítani, majd porrá őrölve, liszthez adva kitűnő sütemény, kenyér készíthető belőle.

forrás: Harmonet.hu