Információk, érdekességek

8 fontos tudnivaló: egy ártatlan hasmenés súlyos betegséget jelezhet!

2021. április 01.

A hasmenés néha csak annyit jelent, hogy tisztul a szervezetünk, kijön, aminek ki kell jönnie. De ezt a nyolc dolgot mindenképpen tudnunk kell, hogy idejében észre tudjuk venni, hogyha a baj nagyobb egy múló rosszullétnél. A hasmenés ugyanis súlyos betegséget is jelezhet!  

Íme 8 fontos tudnivaló a hasmenésről, amit mindenkinek ismernie kellene:

  • A napi több mint 3x-i hasmenés már nem egészséges. Az orvosok kortól és nemtől függetlenül a napi több mint 3x-i, hasmenéses székletürítést már nem tartják egészségesnek, azaz ez már nem indokolható a táplálkozással. 
     
  • Ez történik a bélrendszerben hasmenés esetén: a vastagbélben a bélfal szöveteinél “sűrűbb” (ozmotikusan aktívabb) a béltartalom, amely vizet von el a környezetéből, és ez híg székletet eredményez. A bélben képződő irritatív anyagok a bél falát fokozott mozgásra ingerlik, mely gyorsítja a bélműködést, és ezáltal hasmenéshez vezet. Bár a jelenséget már egészen kiskorunktól fogva ismerjük, igen kellemetlen tünetnek számít: ilyenkor sok esetben nehéz visszatartani a székelést, ráadásul a gyakori híg széklet irritálja a végbélnyílást, ez akár a nyálkahártya felmaródásához, sebesedéséhez vezethet. 
     
  • Gyakran kórokozók miatt jelentkezik a hasmenés. A jelenség hátterében számos betegség állhat, gyakran különböző fertőzések okozzák a híg székletet (pl: Salmonella, Shigella, Clostridium Difficile, Campylobacter, vírusok). A hasmenéses megbetegedések háromnegyedét egyébként a tapasztalatok szerint a táplálék nem megfelelő tárolása, illetve a konyhai higiénia hiánya okozza.[1]
  • A krónikus hasmenést többnyire súlyosabb gyulladásos betegségek okozzák.  A Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a diverticulitis, azaz a vastagbél úgynevezett zsákocskái által okozott gyulladásos folyamat egyik jellemző tünete a hasmenés, amely hosszú időn keresztül fennáll.
     
  • A diagnosztika labor- és endoszkópos vizsgálatokkal történik. A hasmenés okának kiderítését minden esetben laborvizsgálatokkal, a széklet mikrobiológiai vizsgálatával (tenyésztés) kezdik, amely során kizárják a leggyakrabban előforduló fertőzések lehetőségét. De mivel számos egyéb oka is lehet a krónikusan fennálló hasmenéseknek, így a 10 nap után is fennmaradó, “nem-fertőző” hasmenés esetén mindenképpen érdemes endoszkópos vizsgálatot végeztetni, amellyel kideríthető a pontos háttér. Előfordulhat az is, hogy súlyos gyulladás esetén először képalkotó vizsgálatokra, például hasi ultrahangra, vagy hasi CT vizsgálatra kerül sor, hogy a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) alatti szövődmény (pl. perforáció) veszélyének kockázatát felmérjék. Erre azért van szükség, mert a kolonoszkópia során a fertőzött gyulladt bél könnyebben sérülhet. 
     
  • Modern endoszkópokkal a pontos diagnózisért. A kolonoszkópiás vizsgálaton nemcsak a vastagbél állapotát tekintik át, de a vékonybél utolsó szakaszát, a Bauhin billentyűn túli, úgynevezett terminális ileumot is. A krónikus hasmenést ugyanis Crohn betegség is okozhatja, amely a terminális ileum megtekintése után, illetve az innen vett szövetmintából általában igazolható. A tünetek mögött a vastagbél zsákocskái, úgynevezett diverticulumai által okozott gyulladás is állhat, ez akár egy vastagbéltükrözésen is pontosan felmérhető.
     
  • A vastagbélrák-szűrés 50 év felett mindenkinek ajánlott. A krónikus hasmenés mindenképpen jelzi, hogy valami nincs rendben a bélrendszerben. Az endoszkópos vizsgálat során nem csak a fenti gyulladásos betegségekre derülhet fény, de felismerhetők a polipok, illetve a rákmegelőző állapotnak számító elváltozások. Ne feledjük, a vastagbélrák is jó eséllyel kezelhető, ha időben diagnosztizálják.
     
  • Az Affidea Gasztroenterológiai Központban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópos laborja. Sokan tartanak a vastagbéltükrözéstől, ugyanakkor a mai modern endoszkópok már jóval hatékonyabbak, mint korábbi társaik. Az Affideában tapasztalt gasztroenterológus team és XXI. századi technika garantálja, hogy a lehető legkisebb legyen a vizsgálat alatti diszkomfort érzet, ráadásul a páciensek altatásban is kérhetik a kolonoszkópiát.
forrás: Harmonet.hu