Információk, érdekességek

7 kérdés és válasz a férfi meddőségről

2019. január 14.

Rengeteg a kérdés, hiszen ez a terület sokkal kevesebb figyelmet kap, mint a hölgyek esetleges meddősége. Így nem csoda, ha sokszor a férfiak nem is igazán értik, hogy mivel lehet gond. Ratkó Tünde szülésznő segít a legfontosabb kérdéseket tisztázni.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

Nem csak a nőket érinti?

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni: a meddőség sajnos nem csak a hölgyek esetében jelentkezhet, hanem a férfiaknál is. sőt, a statisztikák alapján 40%-ban a nők, 40%-ban a férfiak szervezetében keresendő a probléma, míg 20%-ban egyéb okra vezethető vissza a meddőség ténye!

Miben áll a meddőség a férfiaknál?

A férfiak esetében a sperma a központi kérdés, ha meddőségről van szó. A probléma jelentkezhet a spermiumok mennyiségében is, de alaki, vagy minőségbeli eltérések is lehetnek. Nagyapáink korában még a 100 milliós spermaszám volt az átlag, mára ez drasztikusan lecsökkent a környezeti ártalmaknak, és az egészségtelen életmódnak köszönhetően. A mai legalacsonyabb elfogadott adat, mely még nem meríti ki az orvosi értelemben vett csökkenést a 39 milliós szám ejakulátumonként – ez a férfiak nagyjából 5%-át fedi le. Az átlagos spermaszám, mellyel a megtermékenyítés eredményes 225 millió/ml. Hasonlóan értelmezhető a mozgékonyság és az alak, melynél 50%-ospercentilis értéknél következik be a legtöbb terhesség.

Mi okozhatja?

Hihetetlen, de a leggyakoribb, meddőséget kiváltó ok a laptophasználat, egészen pontosan az, amikor a férfiak az ölükben tartják a gépet. A leadott hő ugyanis jelentős károkat tud okozni a sperma minőségében. Ezenkívül sok esetben áll a háttérben valamilyen betegség (például inzulinrezisztencia), ritkábban genetikai tényező. A legjellemzőbb biológiai gond a tápanyaghiány, melyet a nem megfelelő életmód, a stressz és a környezeti ártalmak eredményeznek.

Kevéssel is sikerülhet?

Ratkó Tünde válasza arra a kérdésre, hogy sikeresen megtermékenyítheti-e a partnerét a kis spermaszámú férfi, igenlő volt, de hozzátette, hogy az esélye sokszor igen csekély. Egy hónapban ugyanis a hölgyek – ha teljesen egészségesek, és a termékenységük is normális – esélye a teherbe esésre 25% körüli. Ehhez jön a spermaszám alacsonyságából adódó lehetőségromlás, ami így már nagyon alacsony esélyarányokat mutat. Rosszabb a helyzet, ha a sperma minőségével van gond. Ilyenkor ugyanis ha sikeres is a megtermékenyítés, a genetikai problémák és betegségek kialakulásának valószínűsége a magzatnál ugrásszerűen megnő.

Mi tehetek?

Az első, hogy alaposan ki kell vizsgálni a férfit is, ha a családalapítás várat magára. Ezt az andrológus szakember végzi, aki spermavizsgálattal, a nemi szervek fizikai vizsgálatával és ha kell, a vizsgálatok ismétlésével állít fel diagnózist, vagy irányítja a beteget más területek szakértőihez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi magunk nem tehetünk semmit. A legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend és a mozgás. Emellett a tápanyagok visszatöltésére alkalmasak a férfiak számára kialakított vitaminok, de nem minden esetben. Fontos, hogy a kiválasztott termékben az anyagok szerves, biológiailag aktív (-citrát, -glükonát) legyenek jelen, mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Ellenkező esetben is beépülnek a szervezetbe anyagok, de csak töredékükben, így a feltöltés folyamata lényegesen hosszabb, akár éveket is igénybe vehet. Ezenkívül fontos, hogy minél komplexebb készítményt válasszunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz; vas-C-vitamin; kalcium-D-vitamin; …).

Mikor lesz eredmény?

Az életmódváltásnak és a megfelelő készítmény szedésének viszonylag hamar lesz eredménye, ám mire az a sperma minőségében és mennyiségében is jelentkezik, az hosszabb idő. Ennek oka, hogy a spermatogenezis, vagyis a hímivarsejtek képzésének folyamata közel 3 hónapos időintervallum, vagyis minimum ennyinek mindenképpen el kell telnie, mire az eredmény megmutatkozik.

Vissza is eshet az elért csúcs?

Természetesen igen. A károsító tényezők, mint a stressz, a gyorsételek, tartósítószerek, vagy éppen a mozgáshiány akkor is jelen vannak, ha már esetleg az első gyermek megszületett. Az normál termékenység fenntartásához, vagyis a kistestvér születéséhez tehát mindenképpen követni kell az egészséges életmódot, és a vitaminkészítmény szedésére is szükség lehet.

forrás: Bébik.hu