Információk, érdekességek

6 hatékony böjt típus - hosszabb időtartamra

2023. március 08.

Az alaposabb méregtelenítéshez nem elég egy nap. Az is igaz azonban, hogy a hosszabb böjtnek komolyabb következményei lehetnek, ha valaki nem megfelelően átgondolva vág bele egy ilyen kúrába. A böjt ugyanakkor nem fogyókúra, megfelelő mentális állapotban kell lennünk hozzá!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az alaposabb méregtelenítéshez nem elég egy nap. Az is igaz azonban, hogy a hosszabb böjtnek komolyabb következményei lehetnek, ha valaki nem megfelelően átgondolva vág bele egy ilyen kúrába. Fontos azonban, hogy ha valaki belevág egy diétába, mindenképpen gondolja át a dolgot, nehogy többet ártson magának, mint amennyit használ.

Mi a böjt?

A keresztény vallás szerint a húsvétot megelőző hat hét a böjt időszaka, de maga a böjt minden nagy vallásban és kultúrában jelen van. Alkalmazták a perzsák, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is. Általános értelemben az élvezetektől, az örömöktől való tartózkodást jelenti, sok helyen nemcsak az evésre, húsevésre, de az alkoholfogyasztásra, sőt, a borotválkozásra és a tisztálkodásra is vonatkozik. Nem kötődik kizárólag a testhez, inkább egy szellemileg vezérelt, lelkileg átélt folyamat. Nem úgy kell elképzelni, hogy aki böjtöl, az aszkéta, aki ül egy hegy tetején, szenved, és még levegőt is ritkán vesz. Szó sincs róla. Ha ugyanis az ember tudja, hogy a szervezetével valami jót tesz, akkor ennek a biztonságnak megfelelő folyamatok indulnak el a testében. Ehhez nem kell vallásos hit, inkább valami bizakodó elvárás.

Nem szenvedni kell, éhezni sem, csak figyelni arra, miből és mennyit eszünk. Sok gyümölcsre, zöldségekre és rengeteg folyadékra van szükség. Ha az ember helyesen böjtöl, nem gyengül le, nem fárad el és nem lesz sápadt. Sőt: az az energia, amely eddig az emésztésre használódott el, most megmarad, és máshol szolgálja az embert. Jobb lesz a hangulata, felfrissül a szelleme, nemcsak testben, hanem lélekben is megtisztul.

Az alábbi hat böjt típus a kereszténységben - például a szerzetesek közt - is ismert, érdemes nekünk is képet kapnunk ezekről.

Nulldiéta
Ez a legszigorúbb böjt, amit vízkúrának is hívnak. Néhány napon keresztül semmi mást csak 2-3 liter vizet vagy teát igyunk. Ilyenkor a szervezet leépíti a fehérjekészleteit, s ezért ezt a kúrát egyes orvosok nem ajánlják.

Módosított nulldiéta
Vízen és teán kívül fehérjekészítményeket és kis mennyiségű szénhidrátot is fogyaszthatunk. Ezt a kúrát is orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk.

Léböjt
Naponta a rendszeres vízfogyasztás mellett 3-5 alkalommal egy-egy pohár frissen préselt gyümölcs-vagy zöldséglevet is iszunk.

Kásakúra
Zabból, rizsből vagy lenmagból folyékony nyákot főzünk. Kis adagokban melegen fogyasztjuk. Érzékeny gyomrúaknak különösen ajánlott.

Savókúra
Igyunk meg naponta 1 liter savót, amit gyógyteával és friss zöldség-és gyümölcslevekkel egészíthetünk ki. A savó a fehérjetartalma miatt hosszabb kúrára is alkalmas.

Gyógyböjt
Naponta négy csésze gyógy-illetve gyümölcsteát mézzel édesítünk, s ezt isszuk, naponta kétszer negyed liter zöldség- és gyümölcslével kiegészítve. Mellé igyunk sok ásványvizet is. Ezt a módszert klinikai kúra formájában is alkalmazzák.

Ismertek továbbá a különféle leveskúrák, mint például a káposztaleves kúra, vagy egyéb zöldségleves kúrák, melyeket időszakos böjtként, legfeljebb 5-7 napig alkalmazzunk, figyelve szervezetünk jeleire. 

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu