Információk, érdekességek

Vörös áfonya: az egészséges táplálkozásért

2022. augusztus 29.

Jó néhány éve már, hogy a vörös áfonya, ez az apró piros bogyós, Észa-Amerikából származó gyümölcs az egészséges táplálkozás megbecsült összetevője lett.

Az amerikai indiánok annak idejénízesítőként/fűszerként használták a vörös áfonyát, továbbá rájöttek, hogy gyógyírként is szolgál különböző fájdalmakra, sérülésekre, gyomorbántalmakra.

Hatása a húgyúti rendszerre

Az idők folyamán egyre elfogadottabbá vált, hogy a vörös áfonyával megelőzhetők a húgyúti fertőzések és egyéb ilyen jellegű bántalmak. Az utóbbi években azonban ellentmondásos tanulmányok láttak napvilágot a kereskedelemben kapható vörösáfonya-kivonatok, -kapszulák, -táplálék-kiegészítők, -zselék, -gyümölcslék „A” típusú proantocianidin-tartalma mértékéről és hatékonyságáról. Mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy ebből az antioxidánsból napi 36 mg mennyiségtől felfelé már hatásos egy termék. Ha a húgyúti fertőzések terén érintettek vagyunk, és tenni akarunk húgyúti rendszerünk egészségéért, mindenképp érdemes kipróbálni!

Egyébként a tekintetben vizsgálódva, hogy a vörös áfonya gátolja a húgyutakban a baktériumok letapadását, a Francia Urológiai Társaság több tanulmányában rámutatott: ez a hatás pl. a vörösáfonya-lé (koncentrátum) elfogyasztása után 2 órával jelentkezik, és több mint 10 órán át tart, 4 és 6 óra közötti „csúccsal”.

Szerepelhet az előételtől a desszertig mindenben

Nem ajánlott a friss vörös áfonyát mint olyat, fogyasztani, mert savanyú íze miatt sokkal finomabb feldolgozott formában. Pl. vízben főzve, kevés juharsziruppal vagy mézzel édesítve enyhíthetjük a savanyú ízt – kompótnak, lekvárnak, szósznak kiváló. De alapanyagként is sokoldalúan felhasználható.

Milyen formában juthatunk hozzá?

Friss, aszalt vagy akár fagyasztott formában is vásárolhatunk belőle a nagyobb áruházakban és zöldség-gyümölcs boltokban. Egy hónapig is eltartható frissen a hűtőben, de könnyen le is fagyaszthatjuk. A fagyasztott gyümölcsöt elég leöblíteni felhasználás előtt, felengedés nélkül, majd úgy főzni, mint a friss bogyókat.

GYÜMÖLCSLÉ
Savanykás íze miatt tisztán alapvetően a bioáruházakban kapható. Egyéb helyeken a vörösáfonya-lét vízzel hígított és édesített formában vagy más gyümölcslével kombinálva találjuk meg.

ASZALT VÖRÖS ÁFONYA
Az említett helyeken kapható, tápanyagtartalmát megőrzi. A mazsolához hasonlóan használhatjuk süteményekben, müzlikben, kekszekben, tejberizsben, tejbegrízben…

forrás: Patika Magazin