Információk, érdekességek

Tökmagolaj az egész családnak?

2022. június 03.

Fotó: gettyimages.com

A legnagyobb gyógyászati jelentőséggel a tökmagból készült, hidegen préselt, zöldesbarna színű olaj rendelkezik, de a mag fogyasztása is kedvező hatású.

A közönséges tök Közép-Amerikában évezredek óta ismert, termesztését jóval Amerika felfedezése előtt elkezdték a mexikói indián törzsek. Európába Kolumbusz Kristóf hozta először, majd a növény néhány évtized alatt elterjedt egész Dél- és Közép-Európában.

Hogyan készül a tökmagolaj?

Manapság a tökmagolajat a nemesített stájer olajtök (C. pepo convar. pepo var. stryriaca) magjaiból préselik, amelyek csak vékony, hártyás maghéjjal rendelkeznek. Az olajtök feldolgozása során nincs szükség a maghéj eltávolítására, így a növény szárított magjai közvetlenül préselhetők. Amennyiben a magot a préselés előtt nem éri hőhatás, hidegen préselt olajról beszélhetünk. A hidegen préselt, zöldesbarna tökmagolajat nemcsak gyógyászati, de étkezési céllal is felhasználják. A tökmagot gyakran sózzák vagy pörkölik préselés előtt, ebben az esetben azonban a tökmagolaj összetétele jelentősen megváltozik.

Mit tartalmaz?

A tökmagolaj a mag mintegy 50%-át alkotja; elsősorban palmitinsavat, sztearinsavat, olajsavat és linolsavat tartalmaz.
• Az olaj jellegzetes színét a mag klorofill- és karotinoidtartalma adja.
A tökmagolaj prosztatára kifejtett, igen kedvező hatásaiért elsősorban szterintartalmát tartják felelősnek.
A tökmag féreghajtó hatásáért egy kukurbitin nevű aminosav a felelős, amely azonban csak a magban található meg, a tökmagolajban nem.

Jótékony hatásai

A tökmagolaj különleges delta-7-szterin-tartalmának köszönhetően enyhe és mérsékelt jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, tudományosan megalapozottan alkalmazható. kiemHasználatával nemcsak a betegség tünetei enyhíthetők, de a súlyosbodása is megállítható, illetve lelassítható. kiem
• Ezen túlmenően kiemelkedően magas szeléntartalma révén az olaj gyulladáscsökkentő hatással is bír.
• A tökmagolaj kiváló természetes antioxidáns-forrás: E-vitaminban és koenzim-Q-ban gazdag.
A benne található telítetlen zsírsavnak köszönhetően mérsékelten csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL, VLDL), így fogyasztása előnyös lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Fotó: pixabay.com

Biztonságos?

Számos kedvező hatása mellett fontos kiemelni, hogy a tökmagolaj teljesen biztonságosan alkalmazható. Mellékhatásokra (hasmenés, hasi diszkomfortérzet) csupán extrém nagy mennyiségű (napi 200-250 g) tökmag elfogyasztása után lehet számítani. Körültekintő alkalmazása hosszú távon is biztonságos.

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész

forrás: Patika Magazin