Információk, érdekességek

Tippek a testedzés ösztönzésére

2022. március 27.

Fotó: gettyimages.com

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás fontos és egészséges, de mégis sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk az elhalasztására. Hiányzik az ösztönző erő.

A rendszeres edzés elősegíti testilelki jóllétünket. A testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat.

Tervezzük meg időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten betartjuk a napi testmozgásra szánt időt.

Gondoljuk át az okokat

Hasznos, ha néhány mondatban lejegyezzük gondolatainkat arról, hogy miért akarunk rendszeresen edzeni, továbbá mit szeretnénk tenni annak érdekében.

A sikeres megvalósítás után tanácsos azt is átgondolnunk, milyen érzéseink kísérik azt – ami hatékony lehet a folytatás szempontjából. Ha úgy érezzük, hogy nem akarjuk abbahagyni teendőinket, vagy túlságosan elfoglaltak vagyunk, és a testedzés csak időpazarlás lenne, vessünk egy pillantást ezekre a jegyzetekre, és hamar más
véleményen leszünk. Az ambíció vagy a végeredmény iránti elkötelezettség olyan napokon segíthet át, amikor a motiváció cserbenhagy minket.

Szakítsunk időt a reggeli testmozgásra

Felkelés után akár egy kis séta, amikor az utcák még csendesek, akár tízperces nyújtó- vagy egyéb tornagyakorlat beiktatása a reggeli elfogyasztása előtt rendkívül hasznos lehet abból a szempontból, hogy könnyebben indítsuk a napot. Sokan azt gondoljuk, hogy nem vagyunk „reggeli emberek”, de ha egy korán reggel végzett, akár csak negyedórás testmozgás rutinná válik, nagy változást hozhat az életünkbe.

Nemcsak azért, mert így energikusabban kezdhetjük a napot, hanem mert más napszakokban is elősegítheti a testedzés és annak rendszeressége iránti igényt. Viszont, ha ezt a reggeli, magunkra fordított időt elmulasztjuk, a tapasztalatok szerint a nap végén már rengeteg okot találunk arra, miért ne eddzünk.

Fotó: 123rf.com

A közösségi érzés ösztönzőleg hat

Ha az virtuális is, pl. internet vagy Skype az általában, motivációt ad. Amellett a sport társak, a közösség megtalálása bizonyos mértékig pótolhatja mindazt, ami hiányzik életünk más területeiről.

forrás: Patika Magazin